Bråttom. Den tidigare Vårbybon Ali Zardadi har just tagit studenten, och det innebär att han har sex månader på sig att fixa ett fast jobb. Foto: Sara Ringström

Gymnasieelever riskerar ett liv på gatan

Naqib har förlorat jobbet till corona, och hans rumskamrat Mohammad har inte hittat nåt sommarjobb. Nu riskerar gymnasieeleverna att hamna på gatan.

  • Publicerad 16:29, 23 jun 2020

Coronakrisen har fört med sig inställda sommarjobb och en tuff arbetsmarknad att få in foten på. En grupp som drabbas hårt av det är ungdomar och unga vuxna som kommit till Sverige själva. Många har tillfälliga uppehållstillstånd genom gymnasielagen, en lag som kräver att de skaffat fast tjänst sex månader efter studenten för att få stanna i landet. Många saknar också helt ett skyddsnät.

– Jag känner inte nån som kan hjälpa på nåt sätt. Jag vet inte vad jag ska göra nu, det är jättesvårt att betala hyran och mat, säger Mohammad Abdul Ali.

– Om man inte kan betala hyran kan man inte klara nåt, kanske man sover på gatan, man vet inte vad som kommer hända i framtiden.

Mohammad bor i Botkyrka med två vänner som inte heller har jobb i sommar. En av rumskamraterna är Naqib Momini, vars extrajobb är på paus på obestämd tid på grund av corona.

– Om det finns jobb skulle jag jobba, det spelar ingen roll vad jobbet är. Men det finns inte, säger Naqib Momini.

– Vi har sökt många jobb men får inga svar. Jag hade sparat lite men jobbade bara lite, jag gick i skolan. Nu är pengarna slut.

För att få stanna i Sverige

Naqib och Mohammad går båda på Sjödalsgymnasiet i Huddinge och har två år kvar till studenten. Ali Zardadi, tidigare Vårbybo, tog studenten i juni. Eftersom Ali har ett tillfälligt uppehållstillstånd via gymnasielagen har han nu sex månader på sig att hitta ett fast jobb, mitt under coronakrisen, för att få stanna i Sverige.

– Det här är en väldigt väldigt tuff situation för jättejättemånga. Jag tycker att kommunpolitiker och ansvariga ska ta sitt moraliska ansvar och göra nånting åt det här, säger Ali Zardadi.

Svårt för ensamkommande att stanna i kommunen

– Om ungdomar utvisas på grund av att de inte hittar jobb på sex månader under en kris är det en förlust för kommunen. Vi har gått i skolan, och vi vill jobba, kommunen förlorar arbetskraft inom bristyrken.

Samma regler för alla

Hos både Botkyrka och Huddinge kommun gäller att den som inte har någon pågående kontakt med socialtjänsten har samma möjlighet som alla andra att söka ekonomiskt bistånd för sin försörjning. Inget särskilt gäller för gruppen ensamkommande unga.

– Precis som resten av Huddinges ungdomar ska ensamkommande behandlas var och en individuellt. Beroende på hur gamla de är så kan de vända sig till Arbete och försörjning, kommunen är ju ansvariga för försörjningsstödet, säger Christina Eklund (M), ordförande i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden i Huddinge, och fortsätter:

– Tyvärr vad gäller sommarjobb, som vi kallar feriepraktik, är det så att många platser inte är kvar längre, på grund av smittrisk. De här ungdomarna har ju kunnat söka precis som andra ungdomar, men platserna finns inte.