Det är en halvgrå förmiddag i oktober och på parkeringen står Christine Rydén och väntar på sin dotter som är inne på Ica och handlar. De brukar åka hit en gång i veckan.

I coronatider stannar hon utanför butiken och har lagt märke till att fler äldre gör så. Men annars är det ingen större skillnad mot innan coronan slog till.

– Det verkar vara samma ruljans och samma sorts kunder som tidigare, säger hon.

För det går bra för Arninge centrum och nya etableringar tillkommer hela tiden. Senast var det Dollarstore och snart är det dags för hamburgerkedjan Bores att flytta in i det som kallas Julahuset.

– Det känns jättekul att lokala Täbykillar driver det. Sedan är den byggnaden är helt klar, säger Emma Stenlund, investment manager för fastighetsägaren Genesta.

Genesta äger både Julahuset och Icahuset. Emma Stenlund ansvarar för att utbudet av butiker blir rätt för Arninge.

– Det som går allra bäst är lågprisaktörer som Dollarstore och Jula. Hööks har saknats länge och det kändes kul att få in dem, säger hon.

När Bore öppnar är hela Julahuset uthyrt. Nästa projekt blir att fylla Icahuset på höjden. Emma Stenlund pratar om ett kluster med verksamheter som erbjuder vård och hälsa.

– Handel fungerar inte på våning tre och fyra. Men en vårdcentral eller en tandläkare skulle passa bra.

Redan har hon skrivit avtal med en av landets största gymkedjor, som öppnar i Icahuset 2022.

Vanliga köpcentrum har det tufft under pandemin och butiksdöden börjar synas i innerstan. Men av det märks inget i Arninge.

– Det har aldrig varit så stor skillnad mellan hur branscherna presterar. Lågprishandel, dagligvaror, hem och fritid växer mycket. De brukar ofta ligga i handelsområden, säger Monica Bruvik, detaljhandelsanalytiker på HUI.

Tillgängligheten och att det är enkelt att komma dit i bil är en av Arninges styrkor.

– Parkeringarna i Arninge är nästan alltid fulla, säger Emma Stenlund. Inte minst sedan Dollarstore öppnade. De har haft ett otroligt tryck och har överträffat sina förväntningar trots att det är Sveriges största Dollarstore.

I framtiden förväntas vi åka mer kollektivt. Monika Bruvik på HUI tror ändå inte att vi kommer att överge bilen.

– Vi ser en ökad medvetenhet om hållbarhet hos konsumenterna. Det mest sannolika är att vi fortsätter köra bil, men att bilarna blir mer miljövänliga. Vi kanske har färre bilar och frågar oss om vi behöver äga dem.