Gyllene Tider-Micke jagade inbrottstjuvar

De trodde det var falsklarm – men med sprayflaska i högsta hugg tog Micke ”Syd” Andersson och frun Helena upp jakten på tjuvarna i grannhuset. – Det var ett enormt adrenalinpåslag, säger Gyllene Tider-trummisen och Tallkrogenbon Micke.

  • Publicerad 15:24, 2 nov 2017

Larmet går i grannhuset när Micke och Helena lagar middag vid sextiden på onsdagskvällen i Tallkrogen. De trodde det var falsklarm men när de tittade ut genom köksfönstret såg de tre personer med huva i grannhusets vardagsrum. Adrenalinet skjuter i höjden när paret ställs inför alternativen att fly, fäkta eller kapitulera – då valde de att fightas.

–  Det var ett enormt adrenalinpåslag. Jag tänkte nu jävlar ska ni få, det är ju en kränkning i ens närståendes hem. Att se två människor med huvor på sig i ett hus, det väckte våra djupaste instinkter.

Full med adrenalin i kroppen springer både Micke och Helena ut ur huset – hon ringer polisen, och han bankar på vardagsrumsfönstret för att skrämma iväg tjuvarna.

Det första jag tänkte var att jag måste spruta färg på honom

– Jag visste inte vad jag gav mig in på. De kunde ju haft vapen eller knivar – huggit ned mig eller skjutit mig – och det har du med dig när du springer. Men vi var två stycken och vi peppade varandra.

”Här kommer alla känslorna…”

Tjuvarna flyr ut genom ett fönster på baksidan. När den tredje personen landar två meter framför Micke så laddar han en ”knockout”-sprayflaska fylld med röd färg.

– Det första jag tänkte var att jag måste spruta färg på honom, och jag tror jag fick träff på kläderna.

Inbrottstjuvarna springer ifrån platsen och försvinner enligt Micke in i den mörka skogen. Istället för att ge sig in i bland träden – där tre personer hade ställts mot en – bestämde Micke sig för att retirera och vänta på polisen som strax efteråt kom till platsen med hundförare och sökte igenom området.

Helhetsupplevelsen beskriver Micke som dramatisk och citerar den kända låten låten av kompisen Per Gessle.

– Det var verkligen ”här kommer alla känslorna på en och samma gång”.

”Vi valde att fightas”

Knappt ett dygn efteråt är paret fortfarande skakade av händelsen. Att någon bryter sig in i grannhuset är enligt Micke en kränkning som även påverkar honom som granne, och att hur man agerar i dessa situationer kan ingen förutspå.

– När det händer så vet man inte hur man reagerar. Men hade jag inte gjort någonting så hade det förföljt mig hela livet. Vi valde att fightas och vi gjorde skillnad för någon som stod oss nära, men man kan inte kräva att någon ska göra det vi gjorde.

Vi lever i ett samhälle där vi glider ifrån varandra

Micke som arbetar med stresshantering visste exakt vad som hände i hans kropp när han upptäckte inbrottet. Men adrenalinpåslaget och den stora rädslan kan man hantera, och enligt honom ta hand om i efterhand. Men att inte ställa upp för en medmänniska är en eftersmak som är svårare att bearbeta.

– Det handlar om medmänsklighet. Vi lever i ett samhälle där vi glider ifrån varandra, vi borde göra tvärt om, vi behöver hjälpa varandra. Då kan man också hoppas på att någon hjälper oss nästa gång.