De har funnits i samma lokaler sedan det sågtandade fabrikshuset i Gustavsbergs hamn byggdes 1937. Men nu är det dags, för Gustavsbergs hushållsporslinsfabrik, som tillverkar tallrikar, koppar och fat med den klassiska Gustafsbergsstämpeln på, att få flytta till nytt och fräscht.

I september går flyttlasset – men bara till en nyrenoverad lokal vägg i vägg, i samma hus, berättar Oskar Juhlin, vd för Gustavsbergs porslinsfabrik.

– Vi kommer att ha ungefär lika stor yta, men den nya lokalen blir helt kvadratisk och betydligt mer lättjobbad. Hela tillverkningsprocessen kommer att gå fortare och enklare, säger han.

Glasvägg för besökare

Gamla trotjänare som gjort sitt slängs ut, medan de viktigaste maskinerna behålls. Bland annat byts några gamla ugnar från 1960-talet ut mot nya. En bonus blir också nytt tak med isolerat glas som kommer att hålla en mer jämn inomhustemperatur, ny belysning och ventilation, enligt Oskar Juhlin.

Något som blir helt nytt är att det byggs en glasvägg på ett ställe där allmänheten kan stå och titta på produktionen.

– Det är något som är efterfrågat och det ordnar vi nu. Vi gör fabriken och hela tillverkningen mer öppen och tillgänglig på det här viset.

Fabriksbutiken flyttar också, med ny ingång runt hörnet, mot Chamottevägen.

– Där tänkte vi skapa någon form av torg framför entrén, så att det känns mer trevligt och välkomnande. Det blir jättebra.

Vad som kommer att hända med fabrikens gamla lokaler är inte klart än.

https://www.mitti.se/nyheter/gustavsbergs-porslinsfabrik-redo-for-framtiden/repujz!o0WyDhXdrOlzwLv4E1CzA/

https://www.mitti.se/nyheter/lisa-larson-skapar-fortfarande-nytt/reptjh!Efunko6bG4oTGxl6cjAZVQ/