Hantverk. Christine Ferreira dos Santos med kollegorna Lilly Testong och Emilia Wärlinge sätter på mönstret, ett keramiskt tryck, för hand på varje kopp. Foto: Pekka Pääkkö

Gustavsbergs porslinsfabrik ska synas mer

Modernt, mer lättjobbat och mer synligt för allmänheten. Det är målet när Gustavsbergs porslinsfabrik flyttar till sina nya lokaler efter sommaren.

  • Publicerad 09:00, 4 jun 2022

De har funnits i samma lokaler sedan det sågtandade fabrikshuset i Gustavsbergs hamn byggdes 1937. Men nu är det dags, för Gustavsbergs hushållsporslinsfabrik, som tillverkar tallrikar, koppar och fat med den klassiska Gustafsbergsstämpeln på, att få flytta till nytt och fräscht.

I september går flyttlasset – men bara till en nyrenoverad lokal vägg i vägg, i samma hus, berättar Oskar Juhlin, vd för Gustavsbergs porslinsfabrik.

– Vi kommer att ha ungefär lika stor yta, men den nya lokalen blir helt kvadratisk och betydligt mer lättjobbad. Hela tillverkningsprocessen kommer att gå fortare och enklare, säger han.

Glasvägg för besökare

Gamla trotjänare som gjort sitt slängs ut, medan de viktigaste maskinerna behålls. Bland annat byts några gamla ugnar från 1960-talet ut mot nya. En bonus blir också nytt tak med isolerat glas som kommer att hålla en mer jämn inomhustemperatur, ny belysning och ventilation, enligt Oskar Juhlin.

Något som blir helt nytt är att det byggs en glasvägg på ett ställe där allmänheten kan stå och titta på produktionen.

– Det är något som är efterfrågat och det ordnar vi nu. Vi gör fabriken och hela tillverkningen mer öppen och tillgänglig på det här viset.

Fabriksbutiken flyttar också, med ny ingång runt hörnet, mot Chamottevägen.

– Där tänkte vi skapa någon form av torg framför entrén, så att det känns mer trevligt och välkomnande. Det blir jättebra.

Vad som kommer att hända med fabrikens gamla lokaler är inte klart än.

Gustavsbergs porslinsfabrik redo för framtiden

Lisa Larson skapar fortfarande nytt

Klassiskt tryck. Marie Glidberg ser till att stämpeln hamnar rätt på allt gods. Foto: Pekka Pääkkö

Konstnärssamarbete. Oskar Juhlin, vd för Gustavsbergs porslinsfabrik, visar en tallrik designad av konstnären Marie-Louise Ekman. Foto: Pekka Pääkkö

Gustavsbergs porslinsfabrik

Startade 1825 i Gustavsbergs hamn för att tillverka ”alla sorts porcellainer”.

1870 började kända kaffeservisen Blå Blom att tillverkas.

Konstnärliga ledare genom åren har varit Gunnar Wennerberg från 1895, Wilhelm Kåge från 1917 och Stig Lindberg från 1949.

Fabriken har haft olika ägare men sedan 2019 ägs den av Framtidens porslin AB.

Stämpeln Gustafsberg från 1839, liksom rättigheterna till Stig Lindbergs dekorer, ägs av Gustavsbergs porslinsmuseum. Den egna fabriksbutiken med andrasortering finns i samma hus.

Källa: Gustavsbergs porslinsfabrik

Visa merVisa mindre