Sarah Richloow, Jenny Wallén, Nicklas Holmlin, Ulrika Gyllenhammar & Kristoffer Delselius. Foto: Linda Dahlin

Gustavsbergs egna minisaluhall firar ett år

Kristoffer Delselius hade länge drömt om att skapa en saluhall i Gustavsberg. När han hittade den gamla industrilokalen i hamnen kände han att han hittat rätt. Nu firar Deli Verkstan ett år. – Jag vill att den ska bli en samlingsplats för matälskare, säger han.

  • Publicerad 09:20, 3 nov 2018

I över 30 år har familjeföretaget Delselius konditori gjort sig ett namn i Värmdö. Sedan ett år tillbaka driver Kristoffer Delselius även Deli Verkstan, som är Gustavsbergs egna saluhall i miniformat. En dröm som han har närt på länge som nu är verklighet.

– Jag har tänkt på det i fyra år, och det tog tre år att hitta lokal. När vi hittade den här gamla industrilokalen som bland annat varit brandstation kändes det klockrent, säger han.

Fokus på hemlagat

De har satsat mycket på inredningen, men det är maten som står i centrum.

– Redan från starten har fokus varit på kvalitet, närproducerat och hemlagat, säger Kristoffer, som har en stor passion för mat.

Han vill att Deli Verkstan ska bli en samlingsplats för matälskare.

Grundidén i butiken är att det ska vara handplockat och hemlagat. De har kockar som lagar all mat i köket som finns i längst in i lokalen.

– I första hand väljer vi svenska produkter och råvaror som är närproducerade. Men vi tar även in produkter från utlandet om vi tycker att det är något speciellt, säger Kristoffer.

Kända för kolasåsen

Många som kommer till Deli Verkstan kommer för kolasåsen, som har blivit känd.

Den finns i olika smaker, saltlakriskolasåsen är en av de mest populära.

– Vi har fått hjälp av Martin Morand att ta fram många av våra recept, bland annat kolasåserna. Han är EM-guldmedaljör i konditorilandslaget, berättar Kristoffer.

Om man inte vill laga något eget med hjälp av utbudet i butiken, så erbjuder de matkassar som man kan köpa med sig hem.

– Folk har blivit mer medvetna och vill gärna ha bra mat, och veta vart det den kommer från, samtidigt som de inte riktigt att har tid att laga den maten, säger Kristoffer.

Deli Verkstaden har blivit nominerade för sin design i Publishingpriset som avgörs den 22 november. Det är Gustavsbergsbon Sara Alinder som skapat det visuella grafiska runt verkstan.

– Jag ville ha en industriell känsla. Vad många inte vet är att man kan köpa delar av inredningen, säger hon.

Den 2-4 november firar Deli Verkstan ettårsjubileum med bland annat provsmakning och extra generösa öppettider.