Gustav skyddar Täby mot tjuvar – från mopeden

Du har säkert sett honom blåsa förbi på mopeden. Gustav från Kyrkbyn är femtonåringen som efter skolan patrullerar Täbys gator och tipsar villaägare om hur man skyddar sig från tjuvar. – Jag har sett personer gömma sig i buskarna, säger han.

  • Publicerad 10:00, 30 maj 2018

Gustav har precis kommit hem från skolan. Han tar en kopp kaffe på stående fot innan han byter om till mörk overall och ljusgrön varselväst. Han petar in sin öronsnäcka och slår igen visiret på hjälmen. Sedan rullar han iväg på sin puttrande moped. Passet har börjat.

– Jag kör runt i hela Täby. Från Kyrkbyn, hela vägen till centrum och runt omkring, säger han.

Får nya vänner

Mitt i fick nys om Gustav genom en tipsare som under en kvällspromenad stött på en ung kille som for runt på sin moped i flera timmar. Det var femtonårige Gustav, Grannsamverkans egen mopedenhet.

– Jag får ofta positiv respons från människor på stan. De vinkar och pratar och allting är oftast väldigt trevligt, säger han.

Gustav pratar ofta med boende i Täby om sitt uppdrag. Här med Sussi som är orolig att hennes hus ska drabbas av inbrott.

Men hans uppdrag är på allvar. Många Täbybor är oroliga för att råka ut för inbrott när de är på jobbet eller under sina semesterresor. Dyra larmsystem med kameror och rörelsedetektorer är vardag för många. Flera byalag har hyrt in vaktbolag för att skrämma bort tjuvarna.

”Idag kanske det är mitt hus eller grannens hus som drabbas”

Sussi, boende i Täby.

Sussi bor i Täby och hon betalar dyra slantar för sitt larmsystem varje månad.

– Det värsta vore ju om barnen kom hem från skolan och det är någon i huset. Det skulle vara min mardröm. Och med tanke på hur mycket inbrott som sker kan det vara ganska jobbigt att åka hemifrån. Idag kanske det är mitt eller grannens hus som drabbas.

Gustavs föräldrar kan vara lite oroliga ibland, men de tycker mest att det är bra att han hjälper Grannsamverkan och informerar grannarna.

Hon tycker att Gustavs patrulleringar är fantastiska och ökar känslan av trygghet. Men det är inte att fånga tjuvar på bar gärning som är Gustavs främsta uppgift – det är de förebyggande insatserna.

– Vi delar ut lappar till hushåll där vi ser att lamporna är släckta. Eller uppmärksammar de som har stegar eller andra verktyg liggandes på gården som underlättar för tjuvarna.

Vill bli polis i framtiden

Grannsamverkan håller tät dialog med lokalpolisen för att hålla sig uppdaterad om var de senaste inbrotten ägt rum.

– Då kan vi vara extra vaksamma om något område blivit särskilt drabbat. Och det är häftigt att få prata med polisen, det är min dröm att jobba som polis och grannsamverkan är en bra erfarenhet.

”Jag håller alltid avståndet och ringer polisen”

Det finns en Grannsamverkansbil som också rullar runt – men Gustav kör sin moped än så länge.

Får syn på skumma personer

Stora delar av Gustavs kvällar består av att vinka och språka med tacksamma grannar, men ibland får han syn på en hel del skumma personer.

– Jag har sett människor smyga runt på andras tomter, jag har till och med sett personer hoppa och gömma sig buskarna. Men jag håller alltid avståndet och ringer polisen.

Trots detta känner han sig aldrig rädd när han är ute och patrullerar.

– Nej, rädd känner jag mig inte. Jag har ett överfallslarm som tjuter som bara den om det skulle hända något. Och så har jag ju min moppe.

Gustav får inte sällan syn på skumma personer som rör sig i Täby. Foto: Erik Lejdelin