Gustav Polbring, här hemma i Edsängen, fick en kraftig hjärnskakning och han kan fortfarande inte tugga på höger sida efter misshandeln. Foto: Christian Lärk

Gustav misshandlades svårt av ett gäng maskerade killar

17-årige Gustav Polbring blev oprovocerat attackerad av ett tiotal unga killar i Edsbergs centrum. Han överöstes med sparkar och slag mot ansiktet och huvudet och fick tillbringa natten på akuten. Utöver fysiska skador satte misshandeln även psykiska spår.

  • Publicerad 16:48, 23 jan 2020

– Ja, jag är lite orolig nu och jag har svårt att sova, säger Gustav.

En som inte är bara ”lite orolig” är Gustavs mamma Camilla Polbring. Hon har precis varit och hämtat Gustav i skolan när Lokaltidningen Mitt i träffar dem hemma i radhuset i Edsängen.

Camilla Polbring och sonen Gustav. ”Han ser det framför sig gång på gång nu. Och det gör jag också!”, säger Camilla om misshandeln i Edsbergs centrum i lördags. Foto: Christian Lärk

– Jag skjutsar och hämtar hela tiden nu. Polisen sa att han ska vara försiktig och jag vill inte att han ska vara själv någonstans, säger Camilla.

Polisen ringde sent

Hennes oro är lätt att förstå. Sent på lördagskvällen 18 januari ringde polisen och sa att hennes son var allvarligt skadad.

På akuten konstaterade de att Gustav hade skallskador, sönderslagna tänder och muskelskador på ryggen. Vill det sig illa har han dessutom en fraktur i ansiktet som måste opereras.

Försökte komma undan

Det hela började med att Gustav fick en spark i ryggen vid bankomaten i Edsbergs centrum.

Han försökte gå iväg för att komma undan, men en bit därifrån kom ett gäng på omkring tio killar i Gustavs egen ålder ifatt och gjorde en ring runt honom.

– Då hade de dragit på sig masker och så började de sparka och slå, fem eller sex av dem, säger Gustav.

Anklagades för att ha sagt saker

Camilla tycker att överfallet verkar ha varit planerat, men Gustav har inget otalt med någon av killarna som gav sig på honom.

– Jag vet inte ens vilka de är. De anklagade mig för att jag hade sagt grejer till dem, och att jag hade sagt grejer om deras mammor. Jag sa att det hade jag inte, men det hjälpte inte, säger Gustav.

”Försvarade mig inte ens”

Killarna stod i ring och matade sparkar och slag mot Gustav som hamnade i ett slags chocktillstånd.

Gustav Polbring fick ett antal skador i huvudet och ansiktet – bland annat ett spräckt ögonbryn, sönderslagna tänder, och en blåtira. I värsta fall har han en fraktur som måste opereras. Foto: Christian Lärk

– Jag reagerade inte alls, fattade inte vad som hände. Jag försvarade mig inte ens, säger han.

– Det var klokt av dig. Annars hade det kanske blivit ännu värre, säger Camilla.

”Det gick väldigt fort”

Gustavs flickvän som var med skrek och försökte stoppa misshandeln, men då blev även hon sparkad på kroppen.

Först när en i personalen från Fritidsgården kom springande slutade misshandeln och gärningsmännen rusade därifrån.

– Hon hade hört att det skreks. Jag tror att hon kom efter kanske 30 sekunder, det gick väldigt fort alltihop, säger Gustav.

– Hur kan de slå sönder ett ansikte så här på bara 30 sekunder? frågar sig Camilla.

Polisutredning inledd

Efter en stund kom polisen och en utredning har startats utan att Gustav själv gjorde en anmälan.

– Jag kan inte säga något om det där, men jag kan bekräfta att vi fick larm om en misshandel i Edsberg vid den tiden i lördags, säger Johan Lundgren, kommunpolis i Sollentuna.

”Jobbigt att vara själv”

Vid lunchtid på söndagen kom Gustav och Camilla hem från akuten på S:t Görans sjukhus.

På måndagen var Gustav hemma från skolan, men redan på tisdagen gick han dit trots ständig huvudvärk som vägrar ge med sig. Kanske spelade det in att han ännu inte får spela dataspel på grund av huvudskadorna.

– Ja, det var tråkigt att vara hemma. Och det är jobbigt att vara själv, säger Gustav.

Skakad men ”mest arg”

Några dagar efter händelsen är Gustav fortfarande skakad. Men också arg.

– Ja, jag är mest arg. På ett sätt skulle jag vilja ge igen, men det kan man ju inte göra, säger han.

Sollentuna är bi-vänligaste i Sverige

Nyheter Behåller förstaplatsen i Naturskyddsföreningens kartläggning Sollentuna kommun hamnar på förstaplatsen 2022, precis som i fjol, i Naturskyddsföreningens årliga kartläggning över kommunernas arbete med att gynna bin och andra pollinatörer.fredag 24/6 6:40

Avrådan från att elda i hela Stockholms län

Nyheter Stor brandfara i värmen Lagom till midsommar avråder Storstockholms brandförsvar från eldning i hela länet. Orsaken är förstås det varma och torra vädret.torsdag 23/6 15:06