Gustav Hemming (C). Foto: Anna Z Ek

Gustav Hemming (C): ”Åk inte till Skärgården i påsk”

Sköra samhällen, äldre befolkning och krångliga sjuktransporter. Nu avråder skärgårdsregionrådet Gustav Hemming (C) från resor till skärgården i påsk, för att minska risken för smittspridning av covid-19.

  • Publicerad 18:17, 7 apr 2020

Skärgårdsregionrådet Gustav Hemming (C) trodde aldrig att han skulle befinna sig i en position där han uppmanar människor att inte åka till skärgården.

– Vi vill ju alltid att människor ska åka dit och ta del av restauranger och upplevelser. Men nu är det faktiskt ett läge där det är en hotspot, säger han.

Hemming förklarar sin ovanligt barska uppmaning med att hälsan måste gå först.

– Det här är små och ganska sköra samhällen. Om personen som arbetar i hemtjänsten på Möja blir sjuk blir det ganska bökigt att få fram en annan person som kan hjälpa till. Det här är en tid då vi ska visa solidaritet och minska trycket.

Förstår besvikelsen

Efter uppmaningen från Folkhälsomyndigheten om att Stockholmare inte bör lämna länet i påsk, tror Gustav Heming att många har ställt om sina planer och kanske istället planerat in en resa till skärgården.

– Det är ju i länet så jag förstår tanken att man ser det som det ansvarsfulla alternativet. Men det är en solidaritetsfråga och om man tänker på det som en sådan, så känner nog de allra flesta att det är rätt beslut att avstå.

Svårt med sjuktransport

Skärgårdsbefolkningen är också generellt något äldre, vilket gör att det finns många människor i riskgruppen ute på öarna.

Skulle någon bli svårt sjuk är det ambulanshelikopter som gäller, vilken inte kan landa i alla sorters väder. Utöver den finns sjöräddningen, som bygger på frivilliga.

Gustav Hemming menar att fler människor i skärgården skulle kunna leda till att det blir ännu svårare att ta sig till sjukhuset vid behov.

– Det här är en viktig aspekt. Det är extra svårt att få mycket sjuka människor till sjukvården från skärgården. 

Vad säger de i skärgården om detta? 

– Jag uppfattar att det finns en stark oro och en vilja att vi på regionen ska få ut det här budskapet. Det har jag fått signaler om från Sandhamn, personer på Möja och föreningen Siko. 

Undvik onödiga resor

Waxholmsbolaget uppmanar resenärer att avstå sin resa om den inte är nödvändig. De ökar samtidigt trafiken i påsk för att det inte ska bli trångt på båtarna.

Gustav Hemming menar att människor med egen båt, som endast åker till sin egna stuga och inte träffar någon, inte i samma utsträckning utgör en risk för smittspridning. Men vill ändå att man ska tänka efter innan man ger sig iväg. Men extra viktigt är det för de som hade tänkt ta Waxholmsbåten ut.

– De som bor i skärgården måste få sätta villkoren. De är gästfria och generösa människor och nu känner de sig inte bekväma med att kollektivtrafiken, som är deras livlina till fastlandet, blir överfull. Det blir lite som att få in en smittorisk i sitt vardagsrum, säger Gustav Hemming.