Bli inte förvånade om ni ser ovanligt många cyklister på Älvsjös gator den 28 maj. De deltar i "Smaka på Älvsjö", en perfekt kombination för den som gillar både gastronomi och motion.

Under 3,5 timmar cyklar de 84 deltagarna mellan fyra av Älvsjös restauranger, som serverar dem något gott och spännande.

– Vad det blir är hemligt för alla, även för mig. Jag gav restaurangerna fria händer. De blev väldigt glada över det. Jag hoppas att de våga göra något extra, säger Älvsjöbon Gustav Hagberg.

Det är Gustav Hagberg som ordnar eventet, i samarbete med sju krogar runt om i trakten. Idén fick han vid en middag på krogen Mera Richard, som ligger i en trädgård vid en smal villagata.

– Jag är entreprenör och jag älskar mat. Så jag började fundera på vad jag skulle kunna ordna i området, som jag själv skulle uppskatta. I februari–mars började jag kontakta krogarna. Det blev bara ja, ja, ja från dem, berättar han.

Krog i trädgården

Mitt i träffar Gustav Hagberg hos Mera Richard, där krögaren Richard Söderberg har dörren öppen till sin lilla restaurang. Tio gäster ryms därinne. Richard Söderberg lagar sin säsongsbetonade mat strax intill dem och deltar ofta i samtalen.

Nu ser han fram emot att bjuda in cyklisterna.

– Det här är en jätterolig grej för Älvsjö och ett väldigt bra initiativ, både för krogarna och för grannskapet. Pandemin har också gjort att folk blivit öppna för att testa det som finns lokalt, och här i Älvsjö finns det ju mycket, säger han.

Sju krogar med olika profil deltar i "Smaka på Älvsjö": Herrängens gård, Casa del Lago, Fru Marias Bak, Garaget, Rinos och Långbro värdshus. Starten går vid Herrängens gård, där cyklisterna äter en buffé.

Sedan delas gänget in i mindre grupper som får varsin rutt med ytterligare tre stopp. Varje grupp får alltså besöka fyra matställen.

– Varje grupp får stanna högst en halvtimme på varje ställe. För att det ska fungera ska jag utse en person i varje grupp som får hålla koll på klockan, säger Gustav Hagberg.

Han ordnar allt idéellt och hade först tänkt sig ett litet evenemang, med 10–15 cyklister. Men när han lade ut information om "Smaka på Älvsjö" sa det bara pang. Över 115 personer har anmält sig, men han fick sätta gränsen vid 84 för att det skulle bli hanterligt. De andra står på kö.

Nytt tillfälle i höst

Trösterikt nog tänker Gustav Hagberg upprepa eventet i höst, troligen i slutet av augusti.

– Det är många nyinflyttade i Älvsjö och de är jättenyfikna på vad området har att erbjuda. Det här är ett sätt att visa den gastronomiska delen, säger Gustav Hagberg, som har bott i Älvsjö hela livet och kan sin hemtrakt utan och innan.

Eventet avslutas med mingel i hans trädgård, då det ska skålas i champagne och andra drycker.

– Det här ger många en chans att lära känna andra i området, säger han.