Gustav Damm har tagit körkort – nu blir moppen stående

Gustav Damm blev känd när han körde runt i Täby och Vallentuna på sin moped.  Nu är det dags att bekämpa brott från en bil istället. Han har nämligen tagit körkort.  – Det blir mer seriöst med bilen, säger Gustav Damm. 

  • Publicerad 05:02, 30 jul 2020

18-åriga Täbybon Gustav Damm har i tre års tid åkt runt och bevakat Täby och Vallentuna på moped. 

Men nu kliver han av mopeden, troligtvis för gott, och intar bilen han skramlade ihop till för tre månader sedan. 

Tre dagar efter födelsedagen den 12 juli tog han nämligen körkort. 

– Det är jätteroligt! Jag har bara gått och väntat på att äntligen kunna överge moppen och på riktigt inta bilen. Bilen är snabbare, säkrare och smidigare, man får med sig mer utrustning. Det blir mer seriöst med bilen, säger Gustav Damm. 

Kör varje dag

Han hade övningskört mycket innan och kört bilen nästan varje gång. Men nu blir han mer flexibel när han får köra den själv.

– Jag är ute med den i stort sett direkt när jag känner att jag har tid och vill, det blir varje dag, säger Gustav Damm. 

Med körkortet kan Gustav Damm åka ut på en runda närhelst han behagar. Foto: Privat.

Som ett utryckningsfordon

Bilen ser ut som ett utryckningsfordon och är utrustad med sjukvårdsutrustning, brandsläckare, hjärtstartare, filtar med mera. Det är tack vare fyra sponsorer som bilen är så utsmyckad och utrustad. 

– I vissa lägen kan vi vara först på plats och då är det viktigt att vi syns ordentligt. I bilen finns lite allt möjligt. Tanken är att kunna bistå polis, ambulans och räddningstjänst vid akuta händelser. Eftersom det är en ideell grej går vi inte med vinning. Det är jätteroligt att företag vill hjälpa till med bilen, bensin och underhåll, säger Gustav Damm. 

Följer efter misstänkta

Så nu är tanken att han ska fortsätta sprida trygghet från bilen i stället. Vid sidan av har Gustav Damm även startat upp en ideell organisation med trygghetsvärdar, som också kommer åka runt i bilen. 

– Vi stöter på mycket sjukdomsfall, berusade personer och vi har följt efter misstänkta fordon och personer. Vi kontaktar också räddningstjänsten vid pågående brott eller händelser, säger han.

Gustav Damm tillsammans med sponsorerna till bilen som invigdes i början av juni. Foto: Privat.

Hjälpte äldre herre

Det finns en händelse som Gustav Damm aldrig kommer att glömma, där han verkligen kände att han kunde bistå.

– För två år sedan hjälpte jag en äldre herre hem som hade ramlat och skadat huvudet. Jag insisterade på att han skulle ta emot ambulanshjälp. Det känns bra att det slutade väl, säger Gustav Damm. 

Vill bli polis

Nu när körkortet är avklarat hoppas Gustav Damm kunna ta nästa steg, att studera till polis. 

– Att jag lägger så mycket tid på det här är för att jag tycker att det är otroligt roligt och att det behövs. Man träffar så många människor, får hjälpa till och otaliga gånger ser man att man gör skillnad. Det är det här jag brinner för och förhoppningsvis kan jag börja plugga till polis snart, säger han.