Gunnar Ståhls fågelbord är perfekt för fåglarna – men råttorna får tji. Foto: Läsarbild Gunnar Ståhl

Gunnars fiffiga fågelbord håller råttorna borta

Vårbergsbon Gunnar Ståhl matar gärna fåglarna på tomten. Problemet var att även råttorna kalasade. Då uppfann ett ”råttsäkert” fågelbord.

  • Publicerad 13:48, 4 feb 2019

När Vårbergsbon Gunnar Ståhl läste Mitt i:s artikel om de 70 nya fågelholkarna runt Vårbergstoppen blev han glad. Han är fågelintresserad och ser fram emot ett rikare fågelliv i området. För Mitt i berättar han också om sitt fågelbord i trädgården – och om hur han fått bukt med råttorna.

Sommaren 2017 dök råttor upp hemma på tomten. Gunnar Ståhl ringde ett skadedjursbekämpningsföretag. Då fick han veta att han måste sluta mata fåglarna om företaget skulle lägga ut råttgift. Han rättade sig efter kravet. I sex månader låg råttgift på tomten. Skadedjuren försvann, men det gjorde också fåglarna.

Gunnar Ståhl, med sin kikare.  Foto: Privat

Tråkigt, tyckte Gunnar Ståhl. Han saknade fåglarna och började klura på ett sätt att undvika matspill under fågelautomaterna. Eftersom han inte hittade någon fungerande lösning att köpa hittade han på sin egen konstruktion – en hängande bricka under automaterna.

– Min senaste konstruktion har nu testats under tio månader och matspillet är reducerat till nästan noll. Fåglarna har kommit tillbaka samtidigt som råttorna inte visat sig, berättar han.

I början av testperioden såg han råttor försöka klättra upp på aluminiumröret. Men förgäves – de lyckades inte komma upp på brickan, som hänger cirka en meter  över marken. 

 – Konstruktionen har testats i stormbyar, hällregn, snöfall och i strålande solsken utan att den havererat. Jag har påbörjat en egen produktion av konstruktionen som jag gärna velat kalla råttsäker, men jag är rädd för att någon kallar det falsk marknadsföring. Den har i varje fall hjälpt mig, berättar Gunnar Ståhl.