Gunnar Söderlund fick 500 kronor i p-böter på juldagen. Foto: Läsarbild privat

Gunnar fick p-böter i Mölnvik – på juldagen

Visst är det bra med parkeringsregler. Men ibland blir det för mycket av det goda. Det tycker Gunnar Söderlund som fick en p-bot på juldagen. – Man blir så förbannad, det är kanske den rödaste dagen på året, säger han.

  • Publicerad 16:24, 28 dec 2018

Värmdöbon Gunnar Söderlund var på gymmet i Mölnvik på juldagen när han fick en ovälkommen försenad julklapp  – en p-bot på 500 kronor. Anledningen: Han hade glömt p-skivan.

– Man blir så förbannad,  det är kanske den rödaste dagen på året och då åker man runt och straffar folk på en stor parkeringsplats som inte ens är fylld till hälften, säger han.

Krav på p-skiva jämt

Gunnar Söderlund ifrågasätter nyttan med att kräva p-skiva av alla, alla dagar och alla tider på dygnet.

– Vad är motivet att lördagar, söndagar, röda dagar och  efter 18 alla dagar även ska omfattas av p-skivekravet och max tre timmars parkering, undrar han.

Parkeringen i Mölnvik är delad mellan en infartsparkering med 103 platser som ägs av kommunen och en parkeringsplats med 50 platser för handel, som är privatägd.

Gymmet varnar för p-vakter

Enligt kommunens hemsida krävs p-skiva på kommunens parkeringar måndag till fredag. För de som parkerar är det dock förvirrande vilka parkeringsplatser som kräver p-skiva även helger.

– Jag lägger flera tusen kronor per år på dessa parkeringsplatser på grund av glömska när jag uträttar olika ärenden, säger Gunnar Söderlund.

Han berättar också att personalen på gymmet ropar och varnar kunderna när p-vakter ronderar utanför.

Bra regler på vardagar

– Det är lätt att tro att ägarna av parkeringsplatserna kalkulerar med en viss inkomst per år från bötfällning, säger han.

Att det krävs p-skiva på handelsplatserna på vardagar för att de inte ska bli blockerade av långtidsparkerare tycker han är logiskt. Men att bötfälla bara för sakens skulle på en halvtom parkering tycker han är märkligt.

– Det är aldrig svårt att få plats där men tydligen är lönsamt att hålla anställda för detta ändamål även dessa dagar!

Kommunen vill ha tydligare skyltning

För snart två år sedan antog Värmdö kommun en speciell infartsparkeringsplan. En av ambitionerna i planen är skyltning som tydligare ska visa skillnaden mellan infartsparkeringar och parkeringar för till exempel handel.

Mitt i har sökt Värmdö kommun.