Gunilla Holm. Foto: Louise Kristoffersson

Gunilla samlade in 150 000 till Världens barn

I år slog Gunilla Holm, 81, i Brottby sitt personliga insamlingsrekord. Igen. Nu kan hon skänka 150 000 kronor till Världens barn.

  • Publicerad 10:53, 26 sep 2018

Hon är en av insamlingens allra flitigaste givare och har hållit på sedan 2006.

Bakom finns ett allvar. Hon säger att hon vill göra nytta. Och att hon ibland skulle vilja ge bort allt hon äger när hon ser inslag på teve om barn i världen som drabbas av konflikter, svält och katastrofer.

– Jag vet inte varför jag känner så, men det gör jag. Och jag tror att det är bättre att hjälpa dem där de är än att de ska komma hit och må dåligt. För det tror jag att de gör ibland. Tänk att vara tvungen ge sig iväg från sitt hemland.

Pengarna får hon in genom sin loppis vid Brottby torg. Hon säger att hon öppnar för året ”när vitsipporna blommar” och brukar stänga ungefär så här dags på året.

– Folk kommer hit med grejor de vill bli av med. Och då frågar jag ”vill du ha pengar eller vill du ge till Världens barn”. De flesta väljer Världens barn, berättar hon.

För varje år växer summorna hon får ihop och Mitt i:s arkiv är fullt med artiklar om hur hon slår rekord varje år. Första gången, hon tror det var 2006, blev summan 20 000 kronor. I fjol kom hon upp i 115 00 kronor, det var förstås också rekord.

– Det är inte så vanligt att privatpersoner ger så mycket. Lions i Norrtälje samlar in 100 000 kronor varje år. Men en privatperson med Gunillas engagemang är sällsynt i vårt område, säger Kristina Pihl, regionansvarig för Norrort för Världens barn.

Unik i länet

Men det finns de som är ännu flitigare. Enligt Kristina Pihl är vi stockholmsområdet minst generösa med bidrag.

– I Sorsele i norr ger alla invånare 300 kronor i snitt. De är makalösa. Det finns verkligen eldsjälar runtom i landet och det är nog sämst i Stockholm. Så i Storstockholm är Gunilla Holm unik. 

 

Fakta

Världens barn

Världens barn är en insamling  som görs av Radiohjälpen i samarbete med 14 andra organisationer som Afrikagrupperna, Islamic Relief, Läkarmissionen och Svenska kyrkan samt SVT och Sveriges Radio P4.

Pengarna samlas in för att stöda allas barn rätt till hälsa, skola och trygghet. Radiohjälpen ger medel till ett 50-tal projekt i världen.

Insamlingen gjordes första gången 1997 och sedan 2000 har den genomförts varje år.

Den 5 oktober sänds den stora insamlingsgalan i SVT.

Förra året blev slutsumman 87 miljoner kronor.

Den som vill ge en gåva till Världens barn kan numera swisha till nummer 9019506. Välj valfritt belopp och ange BARN i meddelandefältet.

Källa: Världens barn
Visa merVisa mindre