Gunilla Nilsson, 66, har så långt tillbaka hon kan minnas haft människor på flykt omkring sig. Varje onsdag står hon på Riksbron, mellan Riksdagen och Drottninggatan, tillsammans med några andra kvinnor.

De argumenterar för att ensamkommande ska få asyl i Sverige. När Mitt i ringer henne en tisdag står hon också där.

Var det inte på onsdagar ni brukar stå på Riksbron?

– Jo, men den här veckan kör vi en extra dag, vi har fått höra att det ska ske en deportation i natt, säger Gunilla Nilsson, som tidigare har arbetat som sjuksköterska.

Flyktingläger

1981-82 jobbade hon i ett palestinskt flyktingläger.

– Det gör att frågan aldrig lämnar mig. När jag var i femtonårsåldern hade jag en vän från Palestina som så småningom kunde åka hem till sin mamma i Jerusalem. När jag som student bodde vid Lappis träffade jag bland annat människor från Grekland som hade flytt från militärjuntan där.

Varje onsdag

Hon kom i kontakt med organisationen "Håll ihop Sverige", en nationell kampanj för amnesti för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar, under en aktion utanför Migrationsdomstolen.

Nu har de stått på Riksbron varje onsdag sedan i augusti förra året och samlat namnunderskrifter.

Kravet de har är "permanenta uppehållstillstånd för alla Sveriges ensamkommande ungdomar, av alla nationaliteter, som varit här i mer än ett år".

I april ska de lämna listan till riksdagen och regeringen.

– Aktionen på Riksbron startade när Migrationskommittén lade fram sitt förslag om en ny asyllag i augusti 2020, den var i stort sett ett permanentande av den tillfälliga lagen från 2016, säger Gunilla Nilsson.

– Vi kämpar för en human och rättssäker migrationspolitik och kommer att stå här till i juni minst, som det ser ut nu.

Vakterna hälsar

I juli löper den tillfälliga asyllagen från 2015 ut, och snart väntas regeringen lägga en proposition med ett förslag om en ny migrationslag till riksdagen.

På Riksbron träffar Gunilla Nilsson och de andra en och annan politiker. Vakterna har börjat hälsa, och en del nyfikna förbipasserande stannar till och pratar. När Mitt i är på plats ropar en man "men vem ska betala då?" innan han snabbt försvinner iväg.

– Det är vissa negativa tillrop, men det är ofta från samma personer, säger Gunilla Nilsson.