Gun Skybrand medverkar med sin trädgård i "1000 trädgårdar" 2018. Foto: Maja Brand

Gun bjuder in till sin trädgård

En trädgård är oftast privat men under arrangemanget Tusen trädgårdar öppnas några upp för allmän beskådan. En av de personer som bjuder in till trädgårdsvandring är Gun Skybrand i Tallkrogen.

  • Publicerad 07:15, 29 jun 2018

Gun Skybrand och hennes man har bott i villan på Diskusvägen i Tallkrogen länge. I trädgården har barn och barnbarn lekt i årtionden men det har inte alltid sett ut som det gör idag. Gun har påtat flitigt för att få den som hon vill ha den.

– Jag har alltid haft ett intresse för växter och natur och har länge varit med i trädgårdsamatörerna. Min mormor var också intresserad och det väckte mitt intresse, säger hon.

Trädgården är lummig, fylld av alpiner, perenner och buskar och träd som utgör gröna små rum där det gömmer sig allt från trädgårdsmöbler till dammar.

– Trädgården är inte så stor men jag tror att den upplevs större av de här rummen som jag lyckats få till. Mycket buskar och träd, det är det jag tycker om. Sommarblommor kan man köpa.

"Köper en del utomlands"

Gun har både vanliga och ovanliga växter, bland annat ett tulpanträd som kan vänta i tjugo år innan det får för sig att börja blomma.

– Jag köper en del utomlands och en del hemma, säger hon och pekar på ett träd mitt i trädgården.

– Det har jag haft i nästan tjugo år så vi får väl se om det börjar blomma snart. Det borde vara dags.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Intill växthuset har hon en arbetsplats där frösådden får vila under trädkronan. Foto: Maja Brand

Intill trädet ligger ett växthus, den senaste investeringen som sätter guldkant på sommarmånaderna.

– När min mamma dog och vi sålde hennes lägenhet fick vi pengar över. Då kände jag att jag ville investera i ett växthus. Det är fantastiskt och jag tror att hon hade uppskattat det på samma vis som jag gör, säger hon.

Inte första gången

Gun har öppnat upp sin trädgård för tusen trädgårdar flera gånger och i helgen är det dags igen.

– Det blir en hel del människor här. I år är hela familjen engagerad, det behövs. Vi ska sälja lite växter och fika. Mitt barnbarn som är tio år kommer hit idag för att baka kakor till helgen, säger hon och skrattar.

Trender kommer och går och så även när det gäller trädgård. Gun tror att man faller för dem utan att vara medveten om det.

– En trend är ingenting dåligt, i och med trenderna kommer det flera varianter på växterna. Jag påverkas nog utan att veta om det, men något jag inte fastnat för är grönsaksodling. Jag håller mig till buskar och träd, det tycker jag är absolut roligast.

Har du några tips till den trädgårdsintresserade?

Gå med i Trädgårdsamatörerna. Det är en lärande förening med många tips och råd, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Kenneth Nilsson på Södermalm visar upp sin lummiga lustgård.

Jakobsbergsborna Edita Rydhag och Leena Myhr älskar att rå om sina trädgårdar. På Tusen trädgårdars dag får alla som vill komma och besöka deras grönskande oaser.

Edita Rydhags skogstomt i Västra Jakobsberg är lummig och grön. Foto: Mikael Andersson

Leena Myhrs man byggde ett växthus i trädgården för några år sedan. Här odlas alltifrån kål till basilika, Leena odlar gärna sånt som går att äta. Foto: Mikael Andersson

Edita Rydhag (till vänster) och Leena Myhr är kompisar sedan många år tillbaka, och byter ibland växter och frön med varandra. Foto: Mikael Andersson

"I år blommade allt i ultrarapid. På morgonen kom en knopp, på kvällen slog den ut, och dagen efter vissnade det", kommenterar Edita Rydhag om sommarvärmen som slog till redan i maj. Foto: Mikael Andersson

Fler trädgårdar att besöka

Koloniträdgård på Söder. I Södra Årstalunden odlar Kenneth Nilsson på en torr södersluttning, med en hel del ”zonknäckare”. Här finns massor av fuchsior, frilandshibiskusar, frliandskaktusar, yucca, och chili.
Plats: Rackarbacken, Stockholm.

Åsas koloniträdgård mitt i stan på Tantoberget. En koloniträdgård med anor från 1918. Inte så stor, men innehåller desto mer. Här hittar du perennrabatter, grönsaksland, fruktträd och en äppelhäck. Plats: Tantolundsvägen, Stockholm.

Dahliaträdgården, Enskede gård. En dahliaträdgård strax söder om söder. Föreningen Dahliaentusiasterna finns på plats den 1 juli för att lära ut hur du bäst lyckas med din dahlior och det kan finnas några krukade dahlior till försäljning.
Plats: Enskedegårdsväg 19, Enskede gård.

Se hela listan: Gå in på www.tradgardsriket.se och klicka på tusen trädgårdar.

Visa merVisa mindre