Foto: Sofia Ekström

Guldregn över Nackas lärare – men inte till alla

Knappt 500 lärare i Nacka får 3 000 kronor mer i lön. Förskollärare och fritidspedagoger som också de omfattas av statens lärarlönelyft får stå tillbaka. Det väcker kritik hos allmänheten och lokala beslutsfattare.

  • Publicerad 09:48, 5 jul 2016

Camilla står i det starka solljuset i en park i Sickla. Hon säger ”absolut”, lärarna är värd högre lön, de har en lång utbildning, längre än förskollärare.

– Det är ett sätt att locka in fler i yrket, säger hon.

När beskedet kom i slutet av maj om statsbidraget till höjda lärarlöner, det så kallade lärarlönelyftet, välkomnades det av lokalpolitiker i Nacka, från vänster till höger.

– Guldregn, sa Khashayar Farmanbar (S). Det är en historisk möjlighet att höja lärarlönerna och ge bättre status åt läraryrket och öka intresset för att bli lärare.

– Det är välkommet med mer pengar, jättebra. Nacka är löneledande när det gäller lärarlöner. Vi har satsat på lärarna innan det kom några statsbidrag, sa kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M).

Nacka får 27,2 miljoner av de statliga bidragsmiljarderna. Det ger 532 av Nackas drygt 700 lärare med lärarlegitimation, inkluderat förskollärare och fritidspedagoger, en löneökning med 3 000 kronor i månaden.

– Det är inte samtliga lärare som får del av pengarna men många, säger Jonatan Lannemar, utbildningsstrateg vid Nacka kommun.

Villkor för att få del av pengarna är att läraren just har lärarlegitimation och på egen hand har utvecklat undervisningen.

Det statliga regelverket begränsar dock hur mycket av pengarna som får gå till förskollärare och fritidspedagoger, max tio procent.

Tobias Nässén (M), ordförande i utbildningsnämnden i Nacka, är kritisk till villkoret:

– Vi uppskattar att staten satsar på bra lärare. Men jag tycker inte att den här detaljstyrningen är bra. Vad är det som säger att bara vissa lärarkategorier ska få del av pengarna?

En annan kritik Nässén har är oklarhet om hur länge statsbidraget kommer att betalas ut.

– Vi önskar generella statsbidrag och långsiktiga villkor, det är det bästa sättet att stötta vårt arbete i Nacka, säger Nässén.

Presstjänsten vid utbildningsdepartementet säger till Mitt i att regeringen under de kommande åren ska avsätta tre miljarder kronor årligen för lärarlönelyftet.

Fakta

Så mycket tjänar lärarna

Lärare i kommunala grundskolor

Nacka 35 100 kr/mån

Stockholms län 34 700

Gymnasielärare

Nacka 37 000 kr/mån

Stockholms län 35 400

Förskollärare

Nacka 33 886 kr/mån

Stockholms län 31 100

Fritidspedagoger

Nacka 31 886 kr/mån

Stockholms län 29 100

Källa: Nacka kommun, Statistiska centralbyrån
Visa merVisa mindre