Vinst. Flera UF-företag från Bromma gymnasium tog medaljer under regionfinalen i veckan. Foto: Boo Gunnarson

Guldregn över Bromma gymnasium i företagartävling

I veckan korades Stockholms bästa UF-företag, som nu går vidare till SM. Bromma gymnasium kammade hem sju av tio guld, bland annat i kategorin Årets UF-företag, på den första tävlingsdagen.

  • Publicerad 11:09, 21 feb 2020

I tisdags inleddes Ung Företagsamhet sin regionala tävling där UF-företag från hela Stockholm var med och tävlade i olika kategorier. Det visade sig bli guldregn över Bromma gymnasium. Av tio kategorier tog skolan hem sju guld.

På onsdagen var det dags för tävlingsdag två, då för elever från södra Stockholm. Vinnarna från bägge dagarna går vidare till SM.

Cykelföretag blev årets UF-företag

I kategorierna Årets UF-företag, Årets tjänst och Årets hållbara företag blev det Upcycles UF som tog hem vinsten. Företaget erbjuder sig att ta hand om bostadsrättsföreningars överblivna cyklar i deras förråd. Cyklarna polisanmäls, och om ingen har hämtat ut dem efter tre månader, tillfaller de företaget.

–Vi rustar då upp cyklarna och säljer dem. Men barncyklarna skänker vi däremot till ett barnhem i Baltikum. I slutet av maj kommer vi skicka över 70 barncyklar till dem, säger Upcycles VD Sofia Wilson.

Hur skulle det kännas om ni vann SM?

– Jag vågar inte ens tänka tanken, att gå vidare i så många kategorier är ett sånt otroligt erkännande av det slit och jobb vi har gjort, jag har nog inte förstått att det tagit oss så långt. Jag och Caroline i min grupp är de första tjejerna i historien från Bromma gymnasium som går till SM, säger hon.

Miljövänligt från Ekerö

UF-företaget Neptun, som har tagit fram ett miljövänligt tvättmedel gjort på kastanjer, vann i kategorierna Årets vara, Årets monter och Årets innovation. Företagets VD William Linné, uppvuxen i Ekerö, är stolt.

Brommaelever vill få fler att tvätta miljövänligt

– Det känns superkul. Vi tror att folk ser att vi har ett miljöengagemang. Vi finns nu i tre livsmedelsbutiker i Västerort. Inför SM ska vi förbereda oss genom att öka försäljningen och hoppas på att fler livsmedelsbutiker hoppar på tåget för en renare framtid, säger William Linné.

Båda företagen kommer efter studenten att ombilda sina företag till AB och fortsätta driva dem framåt.

Stolt lärare

Den sjunde kategorin, Årets UF-lärare, gick till elevernas handledare Carl Kronberg, förstelärare för entreprenörskap på skolan. Även han är stolt över elevernas prestation.

– Vi vill satsa på elever i entreprenörskap och vill att de ska bli framgångsrika. Det är några företag i samma klass som verkligen har gått all in, något som sporrar de andra i klassen och har gett effekt, säger Carl Kronberg

Den 18 till 19 maj är det SM på Stockholmsmässan. Då ska 110 elever representera Stockholm med sina företag i de olika kategorierna. Den som vinner titeln Årets företag får i sin tur representera Sverige i EM.

Ung företagsamhet

Ett flertal gymnasium i Stockholm har entreprenörslinjer, där klasserna det sista året ska skapa ett så kallat UF-företag.

Det är den ideella utbildningsorganisationen Ung Företagsamhet som hjälper lärare och elever att starta upp ett företag som de arbetar med under skolåret.

I slutet av året avvecklas företagen, men de som vill kan ombilda dem till AB.

Visa merVisa mindre