Bron – som staden beställt av Skanska – är tillverkad i Kina. Den har i 14 dagar legat still i Medelhavet men är nu på väg igen. Foto: Läsarbild Skanska/Vesselfinder

Guldbron rör på sig efter stoppet – har passerat Gibraltar

Vädrets makter har ställt till det för Slussens nya juvel – guldbron – som just nu är på väg till Stockholm. Men nu är bron äntligen på väg ut i Atlanten.

  • Publicerad 10:56, 19 feb 2020

Den 140 meter långa guldbron, som ska förbinda Gamla stan med Södermalm, är på väg med lastfartyg från Kina till Slussen.

Skeppet är kraftigt försenat. I två veckor har det tvingats stanna i Medelhavet. Men nu har det fått klartecken för avfärd och passerade på onsdagsförmiddagen Gibraltarsundet, där det tidigare tvingades vända.

Den första prognosen var att skeppet skulle komma till Stockholm 8 februari. Nu väntas det bli runt 1 mars.

Hårda vindar sinkar

Anledningen till förseningen är vädrets makter, specifikt hårda vindar i Biscayabukten. Bron är monterad på pontoner på fartygets däck, vilket gör transporten känsligare för väder och vind.

– Det har lägre tolerans för sjögång än andra typer av fartyg, säger Eva Rosman, kommunikatör för nya Slussen.

Därför har skeppet har varit tvunget att vänta utanför Spaniens kust, även om andra fartyg har kunnat passera Biscayabukten.

Stadsgården kan bli avstängd längre

Västra Stadsgårdsleden är just nu avstängd, och skulle enligt öppnas igen för trafik 2 mars. Nya prognosen är tre dagar senare – den 5 mars.

Detta kan dock komma att förändras beroende på den fortsatta vädersituationen, säger Eva Rosman. 

 

Bron blir 140 meter lång, 45 meter bred och väger 3 400 ton. Den är ritad av arkitektbyrån Foster+Partners som även gjort den nya Årstabron i Stockholm. Foto: Skanska.

Invigs i slutet av sommaren

En mäktig syn väntas när skeppet med den guldskimrande huvudbron flyter in till Slussen.

– Det är ett av de största fartygen som gått genom Stockholms skärgård, säger Eva Rosman.

Men du som är sugen på att åka över bron får ha tålamod.

Guldbron ska öppnas för trafik den 24 augusti. På bron ska både, bilar, bussar, cyklar och gående kunna ta sig från Slussen till Gamla stan.

Följ guldbrons resa från Kina till Slussen – live