Mona Marmsjö och Carin Wolgers var på plats nere vid kajen för att titta på Slussens nya bro på söndagen. Foto: Ronja Mårtensson

Guldbron har redan blivit stans nya publikattraktion

Den omtalade guldbron har varit välbesökt sedan den anlände till Slussen. I flera dagar har nyfikna stockholmare tagit sig dit för att titta på den.

  • Publicerad 15:46, 15 mar 2020

Ballonger och en ström av nyfikna människor välkomnade Slussens nya guldpjäs i onsdags. Men intresset från allmänheten har inte slocknat sedan dess.

På söndagen var det fullt med folk vid Katarinahissen som hade samlats för att på bästa sätt se bron där den står placerad vid Stadsgårdskajen. Från hissen ser man den massiva bron som har lagt till vid Stadsgårdskajen.

Guldbron fotad från Katarinahissen vid Slussen. Till helgen ska den monteras på sitt slutliga läge. Foto: Ronja Mårtensson.

Utseendet imponerar inte

Södermalmsbon Mattias Frihammar var på en söndagspromenad som ledde honom till bron.

– Man kan tycka vad man vill om bron, men det är i alla fall kul att se den. Framför allt för att den är en del i ett sådant stort projekt, säger han.

Mattias Frihammar var en av alla stockholmare som var på plats under lördagen för att titta på guldbron. Foto: Ronja Mårtensson.

Bron är 140 meter lång, 45 meter bred och väger cirka 3 700 ton. Men utseendet är inget som imponerar Mattias Frihammar.

– Jag är lite skeptisk. Det skulle vara roligare om den verkligen var guldfärgad och den kunde absolut ha varit snyggare.

Bron är designad av arkitektbyrån Foster + Partners som bland annat har ritat nya Årstabron.

Nu är guldbron äntligen här – men dramatiken är inte slut

”Bron är jättehäftig”

Nere vid kajen hade även några nyfikna stockholmare samlats för att titta på bron, två av dem var Södermalmsborna Mona Marmsjö och Carin Wolgers.

– Jag var här och tittade på bron redan när den gled in i onsdags men då såg jag inte så mycket. Nu ser man hur stor den, vilket är jättehäftigt, säger Mona Malmsjö.

Carin Wolgers och Mona Marmsjö var på plats nere vid kajen för att titta på Slussens nya bro på söndagen. Foto: Ronja Mårtensson.

Carin Wolgers bor i närheten av Västerbron och berättar att man kan se guldbron ända därifrån.

– Jag tror det här blir jättebra. Jag har bott på söder i många år och Slussen är verkligen sunkigt, så det är väl bra att man kostar på projektet lite, säger hon.

Folkfest välkomnade guldbron till Slussen

Inte heller Mona Marmsjö är särskilt kritisk till omgörningen av Slussen.

– Bron kommer att bli ett statement för Stockholm tror jag. Nu har vi haft Globen så länge så då tycker jag vi kan få guldbron i stället. En bro som Stockholm kan bli lite känd för, säger hon.

Har ni något namnförslag?

– Räcker det inte med guldbron? Golden Gate-bron går ju inte, säger Mona Marmsjö.

Många människor hade samlats vid Katarinahissen på söndagen för att titta på den nya bron som anlände i onsdags till Stockholm. Foto: Ronja Mårtensson.

Fått stor uppmärksamhet

Slussenbron har fått stor uppmärksamhet sedan färden påbörjades från Kina. Men det är inget som förvånar stockholmarna.

– Det är klart att det blir en stor händelse. Den har varit på väg länge och nu är den här. Det blir lite som en slags ritual. Risken finns dock att den blir sammankopplad med corona ett tag, säger Mattias Frihammar.

Har du något namnförslag?

– Den kan väl heta coronabron då, säger han och skrattar.

Fartyget som fraktade guldbron har lämnat Stockholm

Hoppas på invigning i höst

Planen är att bron ska invigas under hösten. Tidigare var datumet satt till den 24 augusti 2020 – men det lär nog flyttas fram.

– Då kommer vi både öppna bron, Katarinavägen och Hornsgatan för trafik igen. Det blir häftigt, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig för Slussenprojektet.

Allmänhetens intresse är inte heller något som har gått henne obemärkt förbi.

– Det har märkts både på plats, men också i våra sociala medier. Många är engagerade i den här bron, som vi åtminstone ska gå på i 100 år, säger Eva Rosman.

Så här ser guldbron ut från kajen vid Slussen. Härifrån syns det tydligt hur stor bron är. Foto: Ronja Mårtensson.