Det dröjer nog flera dagar innan guldbron kan fortsätta färden. Stadsgårdsleden är nu avstängd, staden har passat på att göra vägarbeten Foto: Läsarbild Skanska/Stockholms stad

Guldbron fast igen – Stadsgårdsleden öppnas tidigare

Det har blivit en riktig långkörare – guldbrons transport från Kina till Stockholm. Nu är bron återigen fast på grund av oväder. Därför öppnas Stadsgårdsleden tidigare.

  • Publicerad 11:03, 24 feb 2020

Stadsgårdsleden är just nu avstängd, vilket innebär trassel bilister, cyklister, gående och busslinjer som ställs in.

När guldbron först blev försenad förlängdes avstängningen.

Nu ges beskedet att fartyget är fast utanför södra Portugals kust i väntan på bättre väder.

Fraktfartyget är känsligt för höga vågor, då relingen är så pass nära vattnet. Därför kan det inte åka vidare just nu, även om andra fartyg kan köra utan problem. Bild: Vesselfinder

Öppnar vägen tidigare

Därför väljer Stockholms stad att öppna Stadsgårdsleden enligt ursprungsplanen, det vill säga den 2 mars. Vilket är tre dagar tidigare än förra beskedet.

– Sedan får vi stänga av igen i några dagar när bron ska monteras. Men när det blir vet vi ännu inte, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig för nya Slussen.

Avstängningen för montering ska dock ske en torsdagskväll till måndag morgon, för att inte påverka trafiken alltför mycket.

Här är resrutten. Illustration: Skanska

Känslig transport

Skeppet som transporterar guldbron är nu runt en månad försenad. Just nu väntas det anlända till Slussen runt den 4 mars, först trodde man att det skulle komma redan 8 februari.

Finns det någon prognos för när skeppet kan åka igen?

– Nej, vi har tittat på de närmsta dagarna och det ser ut att dröja innan det blir bättre.

Här kan du följa guldbrons färd i realtid:

Följ guldbrons resa från Kina till Slussen – live