Gula gångens pisslukt drar in på Cirkus – Noice blir musikal 2020

Pisslukten från Gula gången vid Slussen har letat sig in på Kungliga Djurgården. Hösten 2020 blir Noice musikal på Cirkus. – Otroligt! Det hade jag aldrig trott när vi började repa hemma i Gustavsberg, säger basisten Peo Thyrén.

  • Publicerad 16:07, 21 nov 2019

En banderoll med samma bakgrund som på Noice första album ”Tonårsdrömmar” lyser upp scenen på Lilla Cirkus där ”Noice – du lever bara en gång” sätts upp som musikal hösten 2020.

– Jag tror speciellt Freddie hade varit väldigt stolt över en musikal, säger Fredrik von Gerber som tog över trumpinnarna i bandet efter andra skivan.

– Ja, både Hasse och Freddie hade älskat det här, speciellt Freddie. Vi är alla väldigt stolta, säger Peo Thyrén.

– Klockrent! Jag är inte så talför men jag instämmer helt, säger bandets originaltrummis Robert Klasen.

”Där är ju jag”

Med peruker på huvudet, smink i ansiktet och Converse-skor på fötterna gör musikalartisterna som ska spela Noice entré inför originalmedlemmarna och pressuppbådet på Lilla Cirkus.

– Jag blev chockad. Jag kände: där är ju jag, säger Fredrik von Gerber.

Jag har svårt att bedöma hur lik jag är skådespelaren. Men när Freddan och Robban kivades tyckte jag var på pricken. Kul att de redan har snappat upp sådana detaljer, Peo Thyrén.

Från vänster Robert Klasen, Tom Schaeferdiek (Robert Klasen), Fredrik von Gerber, Isac Aspberg (Fredrik von Gerber och Robert Liman), Charlie Grönvall (Hasse Carlsson), Einar Hugo Strömberg (Freddie Hansson), Peo Thyrén, Andreas Palm (Peo Thyrén).

”Fick nästan tårar i ögonen”

På skivomslaget spraymålade keyboardisten Freddie Hansson ”Noice” och ”Tonårsdrömmar” bland annat klotter i Gula gången. I december 2001 avled han 38 år gammal i en leversjukdom efter hårt missbruk. Nio månader senare gick sångaren Hasse Carlsson samma öde till mötes. Han blev 37 år.

Hela föreställningen tillägnas de båda bortgångna medlemmarna.

– Jag fick nästan tårar i ögonen när de visade tv-bilderna på dem här. Självklart hade vi velat att de var här, säger Fredrik von Gerber.

”Hittade sådant redan innan vi slog igenom”

Hasse Carlssons ex-flickvän Pernilla Gillback släppte nyligen boken ”Tonårsdrömmar” där hon är kritisk till hur turnéarrangörerna försåg de unga musikerna i Noice med sprit och knark.

– Vi i Noice hade hittat sådant redan innan vi slog igenom. Det var inget nytt för oss. Det är hennes story och vad Hasse har berättat för henne. Jag har läst det mesta av boken men delar inte alla delar av den, säger Peo Thyrén.

– Det tyngre missbruket som Hasse och Freddie hamnade i kom efter Noice, säger Fredrik von Gerber.

Två nya låtar

Musikalen fokusera på de tre första albumen men publiken kommer också att få höra två nyskrivna låtar av Peo Thyrén och Anders Hansson.

– Det behövdes för att binda ihop handlingen. En av låtarna kommer nog att sjungas av Robbans karaktär. Den här berättelsen är lite av en kärlekshistoria där Robban är lite i huvudrollen, säger Peo Thyrén och får Robert Klasens kinder att blossa.

Vill lära sig keyboard

Någon halvtimme senare har både Peo Thyrén och Robert Klasen har lämnat byggnaden.

Vid ett bord med kaffekoppar och kanapéer sitter Fredrik von Gerber tillsammans med musikalskådespelarna som har börjat sjunga upp.

Regissören Robert Lillhonga vill komma igång.

– Kan vi träffas på onsdag och repa?

”Hela mammas barndom var Noice”

Hasse Carlsson spelas av förre Idoldeltagaren Charlie Grönvall, son till Nanne och Peter Grönvall.

– Jag hade inte lyssnat särskilt mycket på Noice innan jag blev tillfrågad men jag fångades helt när jag började lyssna på låtarna. Jag är superglad att få vara med och göra det här.

Tom Schaeferdiek som spelar Robert Klasen är stolt.

– Hela mammas barndom var Noice – det var hennes första platta. Att få vara med och förverkliga en musikal om bandet är verkligen hur kul som helst, säger Tom Schaeferdiek.

”Lite uppförsbacke som skåning”

Robert Lillhonga har tidigare gjort independentfilmen ”Hata Göteborg” och satt upp musikalen om Karl P. Dahl i Malmö som setts av över 70 000 människor.

– Det är bara att erkänna att som skåning har du lite uppförsbacke när du ska göra musikal om ett band som Noice som är så mycket Gustavsberg och Stockholm. Det är ju som att en stockholmare hade åkt ner till Skåne och gjort en hyllningsmusikal om Peps Persson. Det hade såklart funkat och jag hoppas att jag funkar också men jag är väldigt ödmjuk inför uppgiften.

Fakta

40 år efter genombrottet

Föreställningen ”Noice – du lever bara en gång” har premiär den 2 oktober 2020.

2020 är det 40 år sedan bandet slog igenom med sitt framträdande i tv-programmet ”Måndagsbörsen” på SVT.

Showen är en dokumentär musikal och fokuserar på bandmedlemmarnas liv 1975-1981.

Biljetterna släpps den 27 november klockan 13.00 via Ticketmaster och Cirkus.

Visa merVisa mindre