Hillo Nordström är bedrövad. Foto: Anders Björklund

Guiden: ”Ett kulturarv som gått förlorat”

Ett kulturarv har gått upp i rök. Det säger Norsborgsguiden Hillo Nordström dagen efter branden i anrika Norsborgs herrgård. – I det här utskällda området så har vi den här pärlan som är så viktig. Och så händer det här, säger Hillo Nordström som lett guidade turer i området.

  • Publicerad 12:09, 23 apr 2019

Norsborgsbon Hillo Nordström har lett flera guidade turer i Stockholm. Nu vurmar hon och föreningen Torpet Lugnet för Norsborg och dess omgivningar.

Byggnad av riksintresse

Norsborgs herrgård byggd i slutet av 1700-talet har en självklar plats i föreningens hjärta. Herrgården var klassificerad som en byggnad av riksintresse och gav namn till orten Norsborg.

Den byggdes av Gustav III:s finansminister Johan Liljencrantz. Nu ligger huvudbyggnaden i ruiner. Det ryker fortfarande och brinner här och där i ruinerna när Mitt i träffar Hillo Nordström, Leif Forsstedt och Christer Gustafsson från föreningen Torpet Lugnet.

– Han reformerade myntsystemet och på hans inrådan etablerades kronobrännerier. Han byggde även Sturehovs slott och ägde kakelugnsfabriken Marieberg, säger Hillo.

Av herrgården återstår nu bara ruiner. Foto: Anders Björklund.

Så såg herrgården ut innan branden. Här fotad under 2018. Foto: Åsa Sommarström.

En pärla i området

Sturehovs slott har en stor samling kakelugnar från Marieberg. Även i ruinerna från Norsborgs herrgård tittar kakelugnar fram.

– I det här utskällda området så har vi den här pärlan som är så viktig. Och så händer det här. Jag är bestört. Jag vet inte riktigt vad jag gör just nu. Det är ett kulturarv som gått förlorat.

Hillo Nordström och Leif Forsstedt från föreningen Torpet Lugnet. Foto: Anders Björklund

Närliggande byggnad utsatt

I närheten av herrgården ligger det så kallade klocktornet. Tornet har haft problem med skadegörelse och inbrott. Nu har det säkrats upp med gallergrind.

– Det här ligger på en helt annan nivå. Jag vill inte anklaga någon, men du får inte glömma alla bilbränder i området. Kommer de inte fram till någon klar brandorsak så tror jag risken är stor att det var anlagt, säger Hillo.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

– Det är rutinmässigt. Vi finns på plats under natten och kommer att göra teknisk undersökning för att se om det går att säkra några bevis, sade Fredrik Andersson vakthavande befäl på polisen på måndagskvällen.

Fakta

Herrgården gav namn till Norsborg

  • Området där gården byggdes kallades tidigare Borg.
  • Eftersom Johan Liljencrantz dåvarande fru hette Eleonora och kallades Nora, blev gården kallad Noras borg.
  • Det landade till slut i Norsborg som gett namn till orten.
  • Norsborgs herrgård är klassad som en byggnad av riksintresse.
Källa: Wikipedia