Reporter Sandra Eriksson testar den vegetariska buffén på Ulriksdal. Foto: Melina Reid

Guide till stans somrigaste handelsträdgårdar

Schysst lunch, gott fika eller ett glas vin i lummig grönska – samtidigt som du hittar nya växter till hemmet. Handelsträdgården är det ultimata utflyktsmålet på våren. Vi guidar till tio av stans bästa trädgårdar där du både äter och dricker gott.

 • Publicerad 06:00, 12 maj 2018
 1. Slottsträdgården Ulriksdal
  Handelsträdgården: Här hittar du såväl buskar och träd till trädgården, som krukväxter, fröer och blomsterarrangemang. Dessutom finns ett växthus med hemodlade växter.
  Kaféet: Matiga smörgåsar finns veckans alla dagar. På helgfria vardagar serveras även en populär vegetarisk buffé (165 kronor) med flera varmrätter, sallader, soppa och hembakat bröd. Här kan du även ta ett glas vin eller en öl till maten.
  Varför ska man gå just hit? ”Hit kommer folk för att slappna av, låta axlarna sjunka ner och njuta av den goda maten och vackra omgivningen” säger Mia Krook, kökschef på Ulriksdal.
  Adress: Slottsträdgårdsvägen 8, Solna.

  Fikasugna gäster köar bland pelargonerna på Ulriksdal. Foto: Melina Reid


 2. Rosendals trädgård
  Handelsträdgården: Fröer och trädgårdsväxter för balkonger, terrasser och innergårdar. Här finns det mesta.
  Kaféet: Två olika varmrätter finns att välja mellan under lunchserveringen. Vegetarisk soppa, smörgåsar, mjuka kakor, vetebullar och småkakor finns hela dagen. Trädgårdens skörd används så långt det är möjligt. På dryckessidan finns ett antal ekologiska viner, cider och närproducerade ölsorter.
  Varför ska man gå just hit? ”Jag tycker man ska besöka Rosendals trädgård året om, här får du uppleva en trädgård som förändras tillsammans med årstiderna”, säger trädgårdsmästaren Klara Palerius.
  Adress: Rosendalsvägen 38, Djurgården.


 3. Zetas trädgård
  H
  andelsträdgården: 
  Zetas kallar sig ”finsmakarens trädgård” och har ett stort utbud av trädgårdsväxter, lökar, fröer och knölar för plantering.
  Kaféet: Välj mellan en vällagad lunch (menyn byts varje vecka), smörgåsar eller något hembakt från kakbuffén. Zetas Trädgårdscafé serverar också öl och vin.
  Varför ska man gå just hit? ”Vi har det största sortimentet när det gäller trädgårdsväxter och det finns alltid trädgårdsmästare att fråga på plats. Sedan har vi ett prisbelönt kafé (White Guide 2018) och kopplade hundar är välkomna i visningsträdgården”, säger Carolina Persson, kundservicechef på Zeta.
  Adress: Blombacken 2, Segeltorp.

  Zetas kafé prisades nyligen av White Guide. Foto: Melina Reid


 4. Norrbys Trädgård & Cafe 
  Handelsträdgården: På trädgårdstorget hittar du blommor, kryddor och perenner från trädgården. Störst utbud finns under maj och juni. Fröer och annat för sådden finns att köpa i den lilla butiken under våren.
  Kaféet: Fika på hembakta dagsfärska bullar, rawcakes, pajer, klassiska mjuka kakor och annat. Är du sugen på något matigare finns soppor och smörgåsar med grönsaker i fokus och fisk och kyckling som tillbehör. Även du som inte äter gluten och laktos har flera alternativ.
  Varför ska man gå just hit? ”Det är en underbar oas i en fantastisk miljö – och vi har unika produkter”, säger Lasse Källberg på Norrbys.
  Adress: Vendelsövägen 50, Tyresö.

  I kaféet på Norrbys Trädgård står grönsakerna i fokus på menyn. Foto: Melina Reid


 5. Brunnsvikens Trädgård & Café
  Handelsträdgården: Brunnsviken kallar sig ”handelsträdgården för livsnjutare”. Här finns ett brett sortiment av perenner, gräs, kryddor, rosor, klängväxter, bärbuskar, fruktträd, rhododendron och barrväxter.
  Kaféet: Dagens soppa, klassisk räksmörgås, sallader, chèvretoast, smörgåsar på hembakt rågbröd, pannkakor och en fika hittar du i trädgårdens äldsta växthus.
  Varför ska man gå just hit? ”Vi erbjuder hembakade kakor och bröd i en unik miljö i kungliga nationalparken. Vi har ett stort friland med 100 procent ekologiska grönsaker, bär och blommor – allt är självplock”, säger Lotta Hortonom.
  Adress: Ulriksdalsvägen 2, Solna.


 6. Älvsjö Trädgård 
  Handelsträdgården: Här hittar du perenner, träd och buskar, säsongs- och krukväxter, fröer, lökar och knölar såväl som verktyg och trädgårdstillbehör.
  Kaféet: Kaffe, nybakade bullar, kakor och mackor. Det mesta är ekologiskt och laktosfritt, det finns alltid alternativ för dig som allergisk eller vegan.
  Varför ska man gå just hit? ”Älvsjö Trädgård är en personlig handelsträdgård mitt i Älvsjös villakvarter. Hos oss hittar du väl utvalda växter, trädgårds- och inredningsartiklar. I trädgården kan man även sitta ner och ta en fika. Enligt våra gäster: ’Godaste kaffet i stan’ och ’världsgoda bullar’”, säger Åsa Öster på Älvsjö Trädgård.
  Adress: Herr Göstas väg 16, Älvsjö.

  Älvsjö Trädgård. Foto: Pressbilder


 7. Gustavshill Handelsträdgård
  Handelsträdgården: Växthusen har en yta på drygt 10 000 kvm, här odlas blommande krukväxter som pelargoner och cyklamen och sommarblommor i mängder. Buskar, perenner, rosor och fruktträd hittas utomhus. I butiken finns spaljéer, trädgårdsprydnader med mera.
  Kaféet: Här serveras nygräddade bullar, muffins och andra bakverk, glass, kaffe, te och läsk. För hungriga gäster finns det smörgåsar.
  V
  arför ska man gå just hit? ”På natursköna Mälaröarna ligger vår välsorterade trädgårdsbutik. Kom och njut av vackra blommor och ta en paus i vårt kafé!” säger Irene Holmquist på Gustavshill.
  Adress: Björkviksvägen, Färentuna.

  Gustavshill Handelsträdgård i Färentuna. Foto: Pressbilder


 8. Åkersberga Växtför­säljning 
  Handelsträdgården: Under säsong samsas här drygt 600 perenner med klassiska och annorlunda kryddor, frukter och bär (däribland sju olika sorters rabarber) samt stans största sortiment av prydnadsträd.
  Kaféet: I växthuset hittar du Cafe Tarte Flambée som utöver tre sorters tarte flambée (en fransk version av pizza) både har fiskgryta, matiga pajer, räksallad och hembakat fika.
  Varför ska man gå just hit? ”Vi får höra att vi har en unik ’hemma hos’-känsla. Vi ser oss mer som ett utflyktsmål än en klassisk affär”, säger Minna på Åkersberga Växtförsäljning.
  Adress: Stora Säbyvägen 1, Åkersberga.

 9. Växplats Nybyn
  H
  andelsträdgården: Här hittar du färska kryddor, medicinalörter, fjärilsväxter, perenner och ett litet sortiment av grönsaker – det mesta från frön och sticklingar i egen KRAV-godkänd odling. Pioner, pelargoner och rosor finns också. Framåt hösten går det även att självplocka ekologiska eterneller och snittblommor.
  Kaféet: Kaffe, te och bakverk på till största delen ekologiska och rättvisemärkta råvaror.
  Varför ska man gå just hit? ”Hos oss kan du handla växterna i en trivsam och lugn Roslagsmiljö, men även titta på en konstutställning och ta en fika i pelargonrummet” säger Kristina Mattson på Växplats Nybyn.
  Adress: Nybybackens väg 33, Rimbo.


 10. Trädgårdsmästeriet Steninge slott 
  Handelsträdgården: I Stenladan vid Steninge slottsby ligger denna trädgårdsbutik och handelsträdgård. Här finns ett showroom för trädgårdsväxter, handplockad inredning för trädgård och orangeri.
  Kaféet: Intill handelsträdgården finns Steninge Bruk. Här serveras dagligen kaffe, hembakat och lunch. På helgerna serveras även en grillbrunch i bufféform.
  Varför ska man gå just hit? ”För att vi har ett brett urval av de bästa trädgårdsväxterna, personlig service och utbildade trädgårdsmästare!” säger David Söderberg på Trädgårdsmästeriet.
  Adress: Steninge Slottsväg 141, Märsta.

  Trädgårdsmästeriet Steninge slott i Märsta. Foto: Pressbilder

Fakta

Grönt och ätbart när stockholmarna får välja

TRENDSPANING Tidigt på våren är det framför allt penséer, som klarar sig under frostiga nätter, som säljer.

– Penséer är något som går väldigt mycket på vårkanten. Lökväxter likaså, säger Sabina Claesson, försäljare på Plantagen ute på Norra Djurgården.

Vad exakt Stockholmarna väljer att ha i sina trädgårdar, på sina kolonilotter och balkonger går som allt annat i trender, menar hon.

– Nu har det varit väldigt mycket ätbart. Även det ekologiska håller i sig. Man är väldigt mån om det gröna.

Även krukväxterna som säljer året runt följer för tillfället det gröna temat.

– På sistone har det varit mycket kaktus­teman och grönt överhuvudtaget, det är inte lika mycket fokus på blommande. Men det är väldigt trendkänsligt. Så fort det skrivs om något särskilt i media så efterfrågas det, säger Sabina Claesson.

Visa merVisa mindre