Sommarjobb. Det finns goda chanser för dig som är 16 år att hitta ett sommarjobb. Men det krävs att du söker inom kort! Foto: Sacharias Källdén

Guide: Så får du som är 16 år ett sommarjobb

Har du börjat fundera på att sommarjobba? Då är det hög tid att söka. Men ingen panik, det finns massor av jobb i Stockholm – även för dig som är 16 år. Vi har listat jobb och tips.

  • Publicerad 19:00, 26 feb 2018

Trots vinterlandskapet där ute är det dags att börja tänka på sommaren, speciellt om du vill ha ett sommarjobb. Det är nämligen nu du ska söka.

– Just nu ligger det massa jobb ute och du kan välja ett arbete som passar dig. Är du senare ute kan du fortfarande få jobb, men du kan inte välja och vraka på samma sätt, säger Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ju tidigare desto bättre, anser även Gröna Lunds HR-chef Ida Toive. Nöjesfältet har i år 1 400 jobb att dela ut, och de flesta jobb kan 16-åringar faktiskt få.

– Vill du ha chans att få många tider, mycket schema i sommar, är det nu du ska söka. Vi tar emot ansökningar löpande, säger hon.

Audition på Gröna Lund

Hur går man då tillväga för att landa ett sommarjobb? Det ser lite olika ut beroende på ställe. På just Gröna Lund kan du skippa cv och personligt brev. Du gör i stället ett servicetest på deras hemsida, och utifrån poängen du får på testet blir du kallad till en gruppaudition.

– Man kan säga att testet är en introduktion till hur det är att jobba här. Man ska svara på hur man löser olika gästsituationer. På en gruppaudition är det viktigt att tänka sig att man är en artist i en föreställning, att du ska gå upp på stora scenen och ställa till med en bra show. Vi vill ha engagemang, säger Ida Troive.

Om du inte vill vara en artist på Gröna Lund finns massor av andra jobb. Stockholm stad har under 2018 cirka 9000 antal jobb att fördela. Det är jobb inom äldreboende, kollo, parker och förskola som finns och du har fram till den 9 mars på dig att söka dem.

Tips från Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen gör sitt bästa för att underlätta för Stockholms ungdomar. Den har samlat alla säsongsbetonade jobb i appen ”Sommarjobb”. Där finns även tips för den som ska söka jobb, exempelvis vad ska tänka på när du skriver ett personligt brev. För det kan vara svårt om en inte gjort det förut.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Tänk på varför du vill ha jobbet och vad du kan bidra med hos den arbetsgivaren. Fritidsintressen kan du skriva med om det är relevant för jobbet. Om du söker ett jobb på kollo då är det jätteintressant om du har arbetat med barn och ungdomar i exempelvis en idrottsklubb. Tänk också på att inte skriva för långt, max tre sidor bör cv och personligt brev vara, säger Ellinor Wassberg.

Vad händer när du får ett jobb då? Jo, det är viktigt att få ett skriftligt anställningsavtal. Och om du ska provjobba inför ett sommarjobb ska du och arbetsgivaren komma överens om att du ska få lön. Ingen ska arbeta gratis, enligt Ellinor Wassberg.

I appen ”Sommarjobba” finns tips om kontrakt och avtal.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Här kan du söka jobb

Gröna Lund

Gröna Lund söker 1400 medarbetare inför säsongen 2018, som sätter igång den 28 april. För dig som är 16 år finns det chans att få jobb, i exempelvis båsen för chokladhjul och spel. De flesta jobb är dock från 18 år och uppåt.

Ansök på www.magisksommar.se

Stockholms stad

Ansökningstiden pågår mellan 16 februari – 9 mars.

Stockholm stad erbjuder under året 9000 jobb, bland annat inom förskola, äldreboende, parkarbete och kollo och de fördelas i första hand genom lottning. Jobben finns att söka för dem som är skrivna i Stockholms stad och är mellan 16-19 år. Är du under 18 år? Då behöver din vårdnadshavare fylla i en blankett för att godkänna att du får sommarjobba.

Här hittar du jobben.

Landstinget Stockholms län

Landstinget erbjuder  cirka 850 sommarjobb till ungdomar mellan 16-18 år. De jobb som förekommer är inom kök, service, administration, städ, vaktmästeri, verkstad och reception. Du kan söka mellan den 23 februari och 18 mars och skicka in din ansökan här.

Urvalet sker genom lottning.

Svensk Direktreklam

Är du 13 år, eller äldre, och vill ha ett första sommarjobb? Då kan du söka jobb på Svensk Direktreklam. Allt du behöver är att kunna uppvisa legitimation.

För att ansöka gå in på www.delareklam.nu

ICA

Här kan du hitta diverse jobb hos ICA-butiker, men det är inte dumt att söka upp den butik du vill arbeta i – glöm inte ditt cv.

Coop

Vill du jobba på Coop? Du kan hitta lediga tjänster här men det är inte dumt att gå och presentera sig i den butik du vill arbeta i. Glöm inte cv. Minikrav är att du är 16 år och har gått ut grundskolan.

Vattenfall

För att få jobba på Vattenfall ska du ha fyllt 16 år. Ansökan för sommarjobb öppnar i januari och besked om eventuellt jobb lämnas under maj månad. För att ha chans på ett jobb måste du studera en relevant utbildning för tjänsten. Lediga tjänster hittar du här:

Adecco

Ibland finns jobb även för 16-åringar hos Adecco. Den som är under 18 år måste ha målsmans namnteckning på anställningsavtalet.
Sök via adecco.se.

Max

De flesta jobb hos Max är för de som har fyllt 18, men det finns även jobb för 16-åringar. Här hittar du jobben: www.max.se/sv/Jobb/Jobba-pa-Max/

Tjänsterna brukar vara tillsatta i slutet av april så vänta inte med din ansökan.

McDonald´s

Om du vill jobba på McDonald's måste du ha fyllt 16 år och ha slutfört skolan klass 1-9. Här hittar du jobben: www.mcdonalds.se/jobbet. Ju tidigare du söker desto större chans att få jobb.

Burger King

Om du har fyllt 16 år kan du söka jobb på Burger King. Här hittar du de jobb som utannonseras just nu.

burgerking.se/jobb/ansokan/medarbetaransokan

Peab

Om du är över 16 år och går en branschrelaterad utbildning på gymnasiet, yrkeshögskola eller högskola/universitet kan du söka jobb på Peab. Är du under 18 år, eller oerfaren, får du en handledare som ser till att får passande arbetsuppgifter. Jobben går att söka mellan 15 december fram till 15 mars.

www.peab.se/jobba-utvecklas/for-studenter/sommarjobb/

Manpower

Sommar- och extrajobb för dig som är student. Leta efter jobb under rubriken Studentjobb/extrajobb. Jobben hittar du på www.manpower.se

ABB

Mellan den 2 februari – 16 mars går det att söka sommarjobb på ABB. Företaget prioriterar studenter inom teknik och ekonomi, och som kan jobba sammanhängande i minst 6 veckor under perioden 1 juni till 30 september. Finns jobb även för studenter som går på gymnasiet. Ansök här.

Jobbmässa för unga 2018

Om du är mellan 18-25 kan du ta tillfället i akt och träffa ett 20-tal arbetsgivare på Arbetsförmedlingens jobbmässa i Stockholm den 6 mars. Ta med flera kopior av cv och personligt brev och var beredd på kortare intervjuer. Mer info hittar du här.

Tips från arbetsförmedlingen

Delta i ett webbinar den 7 mars. Här finns mer info.

Lyssna på poddradio om hur du skriver cv och personligt brev. Ladda ned arbetsförmedlingens jobbpodd eller lyssna här.

Visa merVisa mindre