GUIDE: Nu börjar kulturhösten

När kvällarna blir mörkare kommer suget efter kulturupplevelser, sådana som ger mer än att kolla streamingtjänster hemma. Vi har valt ut några av de bästa i Vallentuna.

  • Publicerad 12:33, 10 sep 2022

Starka kvinnliga kort

Konsertsommaren har varit späckad och Vallentuna ges gott om chanser att höra livemusik.

Som vanligt ser Jano, Jazzklubb nord, till att få hit bra akter.

Några riktigt starka kvinnliga röster kommer hit.

Säsongen inleds den 25 september med amerikansk-armeniska Lucy Yeghiazaryan som under sin Europaturné gör en mellanlandning på Vallentuna teater. Hon har en otroligt snygg, varm klang och backas av Grant Stewart kvartett. Det är innerligt, men långt ifrån kladdigt eller överlastat.

Nästa bokning är den kraftfulla och känsliga Kristin Amparo som kommer till Jano med Carl Bagge Trio den 9 oktober.

Och den 23 oktober äntrar Johanna Pettersson scenen på Vallentuna teater, dagen efter att hon framträtt på Stockholms jazzfestival. Hon beskrivs som vårt senaste stjärnskott och beskrivs som "energisk och färgstark".

Den 11 november är det dags för gamle rockräven Mats Ronander som är hitbjuden för att förgylla Kulturhusets 10-årsjubileum.

Ronander kommer tillbaka under en kulturlunch den 15 då han samtalar med radioproducenten Maths Broberg om album och låtar som influerat honom.

Författarsamtal och bokcirklar

Moa Herngren, kanske mest känd som en av manusförfattarna bakom SVT:s Bonusfamiljen, skriver ju böcker också.

Hennes nionde roman "Skilsmässan" ges ut den 12 september och är redan nominerad till Årets bok.

Den 17 november samtalar hon om den i Kulturhuset med DN:s Lotta Olsson, som beskrev den förra boken "Svärmodern" som andlöst skickligt berättad.

Söndagen den 20 november, under jubileumsveckans sista dag, blir det bokmässa i kulturhusbiblioteket med fokus på lokala författare.

– Det blir korta författarintervjuer på kaféscenen. Och så kommer Anna Järvinen som både är med som artist och som författare, säger Vallentunas kultursekreterare Charlotta Burlin.

På biblioteken ordnas också bokcirklar i höst. Den 29 september på Kulturhuset om Kim Thúys roman Em. Nästa cirkel där är den 24 november, om Tokyo Ueno Station av Yu Miri. Och den 5 oktober är första träffen av tre för en läsecirkel i Kårsta bibliotek.

Utställningar: Konst, hockey och illustrationer

Som vanligt är Konst i Roslagen höjdpunkt för den lokala konsten.

Under helgen den 1–2 oktober håller 57 bildkonstnärer i Vallentuna, Täby och Österåker öppet i sina ateljéer.

I Kulturhuset visas samma vecka en utställning med anledning av att Vallentuna Hockey fyller 75 år ärofyllda år. Vernissage är den 4 oktober, sen pågår utställningen i två veckor.

Barnboksförfattaren och illustratören Lena Andersson har varit verksam i 50 år. Det är ännu ett av de jubileer som firas. Den 22 oktober öppnar utställningen "Här kommer Maja med vänner!" på Kulturhuset med bilder ur hennes sagovärld.

Maja, Linnea, Storm-Stina, Kanin, Mollan, farbror Knut, Kotten, Pigga grisen, Elefanten och Ankan är några av hennes mest kända figurer.

Utställningen vänder sig till hela familjen och pågår fram till den 5 februari.

Massor med barnkultur i Kulturhuset

Nästa lördag, den 17 september, ges ett fint tillfälle att ta med familjen till de vackra lantliga delarna av Vallentuna.

Frösunda hembygdsförening gör en sagolik skogsvandring för att söka upp de väsen som bor där.

Huldror, älvor och troll kanske dyker upp på vägen?

Annars är det till Kulturhuset i centrum man får bege sig för att ta del av barnkulturen i höst.

Varje lördag klockan 11 bjuds det på Barnkul där. Start för programmet sker i nästa vecka med Musikmums med musikpedagog Paula Ekström, alltså musikalisk lek för 3–5-åringar. Veckan därpå visas filmen Bamse och dunderklockan.

Den 8 oktober kommer Mittiprickteatern med föreställningen Klösiga katters klubb om Kattja, Kattniss och Kattmandu som har en kattklubb. De löser mysterier och spanar på skummisar. Men vem får vara med i klubben?

Den 15 oktober kommer en sagohäxa till kulturhusbiblioteket och mer film blir det den 1 november, under höstlovet, med LasseMaja och Skorpionens gåta på Vallentuna teater. Det är en helt färsk produktion.

Det blir barnteater också den 11 november. Då kommer Pygméteatern till Kulturhuset med monologen Stjärnor där Åse Nelson berättar om alla de myter och fakta som hör ihop med stjärnvalvet.

I november kommer även Nalle clown (den 12), kulturskolan framträder under kulturhusets 10-årsjubileum (den 19) och det blir mer musikmums (den 26).