
En kantarell och svampexperten Kjell. Foto: Läsarbild Kjell Hedberg
Guide: Här kan du plocka svamp i söderort
September närmar sig med stormsteg och många svampplockare gör sig redo att ge sig ut i skogarna runt om i söderort. Tänker du kanske att svamp och skogspromenader inte är din grej? Tänk om! Låt Mitt i och svampexperten Kjell Hedberg ge dig några råd på vägen.
- Nyheter
- Publicerad 05:00, 21 aug 2019
Men vi börjar med det viktigaste – skogarna du ska besöka.
Majroskogen, belägen mellan Svedmyra och Gubbängen är en fin svampskog. Några av de mer sällsynta svampar som observerats är vintertagging, blomkålssvamp och oxtungssvamp, enligt Naturskyddsföreningen.
Den svampsugne kan också prova lyckan i Sätraskogens naturreservat, Flatens naturreservat, Älvsjöskogen eller Årstaskogen.
Även Nackareservatets tall- och granskogar är rika på svamp. Dessutom är det lätt att åka hit med tunnelbanan mot Kärrtorp, Bagarmossen eller Skarpnäck eller buss mot Hellasgården.
Ett tips från svampexperten Kjell Hedberg till Mitt i:s läsare: ”Vinterskivling kan man plocka i regel från oktober och ända in i mars året därpå. Växer på ved utav lövträd. Stuva hattarna, gott till falukorv” Foto: Kjell Hedberg
Så blir svampsäsongen
Mykologen Kjell Hedberg vill som svampexpert och ordförande i Söderorts svampförening slå ett slag för något som han menar att många människor inte vet.
– Matsvampar går att plocka stora delar av året, redan i april fram tills att snön faller, även under milda vintrar, säger Kjell.
Kjell Hedberg, forskare, mykolog och ordförande i Söderorts svampförening. Foto: Kjell Hedberg
Att försöka spå hur kommande svampsäsong kan komma att utveckla sig är svårt, menar Kjell, men det går att beskriva vad som är centralt för att svampkorgen ska fyllas.
– Det handlar om värme och regn, och ingenting annat. Det är dels det här som gör svampplockningen så spännande, det oförväntade, säger Kjell och fortsätter:
– Jag minns ett sånt toppår, 1991, på ett enda ställe så plockade jag 110 liter toppmurklor.
”Alla kan gå ut i skogen och plocka kantareller”, säger Kjell. Foto: Kjell Hedberg
Svampexpertens bästa tips för en lyckad tur i skogen
- Skaffa en bra och modern svampbok. Gå ut i skogen, och återkom flera gånger.
- Har du inte plockat svamp tidigare så rekommenderar jag någon av alla fantastiska svampföreningar som finns runt om i Sverige, gå med och börja lär dig!
- Det är alltid bättre att plocka svamp i naturreservat, där finns en större mångfald. Planterad skog är inte lika bra.