Foto: Stefan Källstigen

Guide: Här är Solnas och Sumpans guldkorn

Solna och Sundbyberg har mycket skoj att erbjuda såväl varma som regniga sommardagar. Häng med Mitt i:s reporter Malin och fotograf Stefan på en tur till några guldkorn!

  • Publicerad 12:49, 29 jul 2022

Foto: Stefan Källstigen

Vinylbutik, betyg 4 av 5

På den populära vinylbutiken Hot Records på Råstavägen står rader av vinylskivor uppradade. Väggarna pryds av skivomslag och affischer. Jag bläddrar bland skivorna och fastnar för de med snygga omslag, fotograf-Stefan däremot hittar flera favoritartister- kan ha att göra med generationsskillnaden oss emellan. Hur som haver, en spännande butik med stort utbud. Note to self- köp en vinylspelare!

Foto: Stefan Källstigen

Ölkyrkan, betyg 4 av 5

Efter att ha gått förbi den ståtliga gamla kyrkan på Sturegatan ett antal gånger och tjuvkikat på den inte sällan fullsatta uteserveringen, är det i dag dags för ett besök. Förtydligande – det är alltså inte en gudstjänst som vi ska testa, utan något helt annat. I kyrkan huserar nämligen Omnipollo, som brygger och serverar sitt eget öl till törstiga besökare. Ölen, (självklart alkoholfri, arbetsdagen är inte slut riktigt än) är smakrik och törstsläckande i värmen. Värt ett besök.

Foto: Stefan Källstigen

Klättercenter, betyg 3 av 5

Det är en spänd reporter – jag – som för första gången sätter på sig klätterskorna och gör sig redo att snabb som en vessla och smidig som en gepard, klättra på de höga väggarna. Väl inne i lokalen sviktar modet en aning. Men påhejad av instruktör och fotograf-Stefan vågar jag mig upp en bit på den vägg som sägs vara "lätt". Det är den inte. Kul ställe som får lägre betyg på grund av min personliga prestation. Värt ett besök för den klättringsugne!

Foto: Stefan Källstigen

Glasskafé, betyg 5 av 5

Eftersom det är årets troligtvis varmaste dag, känns glass som en otroligt bra idé. (När är glass inte en bra idé?). Fotograf-Stefan instämmer. Vi styr efter rekommendationer kosan mot glassbaren Stråket 117 i Råsunda för att prova deras gelato. Efter noggrann provsmakning blir det mangosorbet och choklad som hamnar i de rosa skålarna. Ett ord: MUMS!

Foto: Stefan Källstigen

Gröna Stugan, betyg 3 av 5

För att få någon slags naturupplevelse beger vi oss till Sundbybergs oas, Lötsjön, och närmare bestämt till fiket Gröna stugan. På den halvfulla utserveringen beställs det som vi får veta är fikets absoluta specialitet, nämligen morotskaka. En mycket god sådan visar det sig. Plus för den stämningsfulla musiken som spelas på uteserveringen. Enda minuset: inomhusmiljön är inte riktigt lika mysig. Men en solig dag, toppen!

Foto: Stefan Källstigen

Saras Basar, betyg 3 av 5

Att fynda billiga grejer på second hand kan vara skojigt. Saras Basar på Sturegatan i Sundbyberg ser utifrån ut som ett riktigt fyndställe. Min blick dras av outgrundlig anledning direkt till en Emil i Lönnebergakeps, som visade sig vara alldeles för stor. Kul upplevelse men tålamod och en shoppingfokuserad hjärna krävs för att verkligen hitta godbitarna!