Sommar betyder tid för att umgås i goda vänners lag. Här tipsar vi på tidningen om våra favoritplatser i Norrort att picknicka på. Sugen på en längre utflykt? Testa Görvälns slott i Järfälla, där bilden är tagen. Foto: Mikael Andersson

GUIDE: Här är bästa picknickplatserna i Norrort

Picknick hör sommaren till, och du behöver inte ta dig långt för att hitta den ultimata picknickplatsen. Här guidar redaktionen till några av sina guldkorn i Täby, Danderyd och Vallentuna !

  • Publicerad 14:33, 5 jul 2019

Täby:

Skavlöten

Perfekt plats för hela familjen. Här kan du sitta på de uppställda borden eller på en av de stora gräsytorna. Ta med egen picknick eller använd dig av grillarna som är utsatta på platsen. Här finns även omklädningsrum, dusch, bastu och toalett. Platsen passar även perfekt för bad och bollspel.

Var: Rönningesjön i Löttinge.

Strandskogen

Vandra på de utlagda spångarna för att hålla skorna torra i våtmarkerna nere vid Ullnasjön. Under vandringen kommer du till flera platser där du kan stanna på en av bryggorna för att packa upp picknicken och umgås. På bryggorna finns sittplatser och även dikter som beskriver det landskap du blickar ut över, skrivna av Tomas Tranströmer.

Var: Ullna Allé, Täby.

Kråkudden

Vill du ha en riktigt mysig sommarkväll eller dag så på passar Kråkudden perfekt. Här kan du äta en god macka på klipporna och titta ut över stora Värtan. Blir det för varmt är det bara att hoppa ner i plurret från klipporna.

Var: I Näsbypark, Täby. Gå från Råholmsvägen eller följ Värtans strandpromenad för att hitta hit.

Danderyd:

Cedergrenska parken

Här kan du koppla av bland barrträd och växter som normalt inte växer i vår svenska natur. Efter att du kollar in Cedergrenska tornet slår du dig ner i gräset med picknickkorgen. Ett bra ställe för avkoppling!

Var: Kungsvägen 2 i Stocksund, Danderyd.

Svanholmsparken

Mellan Långängsvägen och Tranholmssundet ligger Svanholmsparken som har myckat att erbjuda. Här finns lekplats, grill, bad och grönytor där du kan slå dig ner på filten.

Var: Långängsstrand 5, Stocksund.

Vallentuna:

Vindskyddet Lilla harsjön

Den något gömda klippstranden vid Lilla Harsjön är perfekt för dig som vill komma bort och vara i kontakt med naturen. Det går även att bada här. Ett rekommenderat stopp om du vandrar Roslagsleden i sommar, som passerar platsen.

Var: 2,7 kilometer från Brollsta golfbana. Gå längs Harsjövägen och ta till höger ner mot sjön när en väg till vänster kommer.

Björkby-Kyrkvikens naturreservat

Här finns picknickbord och bänkar i mysig naturmiljö. Med promenadavstånd till Vallentuna centrum är platsen ett populärt besöksmål för kommuninvånare.

Var: Vid Vallentunasjöns norra strand, i närheten av Vallentuna kyrka och Väsby kvarn.

Vila. Efter picknick blir det gärna matkoma, och vad passar då bättre än att ligga och vila i gräset? Foto: Mikael Andersson

Naturnära. Oavsett var man väljer att äta picknick är det mysigt att bara ses ett gäng kompisar. Foto: Mikael Andersson