Guide: 20 guldkorn på Södertörn värda många besök

Kvar på hemmaplan och sugen på att upptäcka din omgivning? Då kan du slottsvandra i Botkyrka, upptäcka Tyresö från vattnet, ta dig tillbaka till järnåldern i Haninge och bada dig runt Drevviken i Huddinge. Mitt i har listat de bästa – och coronasäkrade – utflyktsmålen på Södertörn.

  • Publicerad 14:55, 3 jul 2020

HUDDINGE

Huddingeleden är 80 kilometer lång. Foto: Mitt i

1. Utmana dig med att vandra Huddingleden

Är du sugen på en utmaning samtidigt som du upptäcker din närmiljö i sommar? Då kanske du ska gå den 80 kilometer långa Huddingeleden som går genom hela kommunen och de 13 naturskyddsområdena. Stigar och leder tar dig från höghus och villaområden till orörda skogar, fågelrika sjöar och ett levande kulturlandskap.

Du kan självklart dela upp vandringen och göra den i etapper. Här kan du läsa mer om Huddingeleden.

2. Promenera i Paradiset – och lyxa med lunch

Huddinge har 13 naturreservat och Paradisets naturreservat har kanske både det vackraste namnet och väldigt vacker natur. Packa matsäcken och ge dig ut på en vandring längs någon av de markerade lederna och gå genom gammelskog med vildmarkskänsla. Vid det gamla torpet Paradiset finns en raststuga med ängsmark och området är rikt på fjärilar.

Vill du inte ha med matsäck utan unna dig en lyxig lunch eller fika kan du stanna till vid Sundby gård på vägen därifrån. Det är vackert beläget intill sjön Orlången.

Äventyrlig cykling vid Flottsbro.

3. Campa, hyr en stuga och cykla i Flottsbro

Hade drömt om resa iväg och campa eller hyra en stuga. Det går att göra samma sak på hemmaplan. Campa eller hyr en stuga i natursköna Flottsbro, intill Albysjön.

Här kan du också ha en aktiv semester – området har blivit väldigt populärt bland cykelentusiaster. I Flottsbro bike park kan du cykla mountain bike och det finns flera fina cykel- och vandringsleder. Du kan hyra cykel på plats. Det finns också en fin badplats vid Albysjön.

 Ett svalkande dopp i Drevviken. Foto: Anna Z Ek

4. Bada dig runt fina Drevviken

Hemma eller borta – det de flesta längtar efter allra mest på sommaren är ändå att bada. Huddinge bjuder på många fina badsjöar. Vid sjön Drevviken har du dessutom flera badplatser att välja på som Sjöängsbadet, Stortorpsbadet, badudden i Skogås och Mörtviksbadet. Välj mellan barnvänliga stränder och klippbad.

TYRESÖ

Tyresö slott. Foto: Stefan Källstigen

5. Strosa i slottsparken vid havet

Tyresöbornas kanske mest älskade utflyktsmål tål att besökas om och om igen. Det blir inga visningar på slottet i år på grund av corona, men det finns mycket annat att uppleva.

Varför inte strosa i engelska parken, eller ha picknick i gröngräset bland de gamla träden och njuta av Kalvfjärden och de vackra husen i området. Om du går över bron i slottsparken kommer du till Notholmen där liksom vid slottet finns ett mysigt kafé. Blir du hungrigare finns Slottskrogen.

Med kollektivtrafik tar du dig hit med buss från Gullmarsplan. Från hållplatsen Tyresö kyrka är det några minuters promenad till slottet.

6. Upptäck Tyresö vattenvägen

Tyresö har en lång kustremsa med många vikar och fjärdar. Här finns ett av de mest välkända och populära kanotstråken i Stockholmstrakten, enligt kommunen. Den går från Drevviken via Gudö å, Långsjön, Gammelströmmen, Tyresö Flaten, Nyfors, Albysjön, Uddbyviken och Kalvfjärden.

Du kan hyra både kanot och kajaker i Tyresö. Här hittar du mer information om det.

Sörmlandsleden. Foto: Stefan Källstigen

7. Vandra Sörmlandsleden genom Tyresta

Vandra genom kulturmiljöer och över ängar, hällmarker, mosse och urskog. Varför inte stanna och ta ett dopp i någon av sjöarna längst med vägen eller laga lunchen vid grillplatsen i Årsjön.

En av Sörmlandsledens etapper börjar vid Alby friluftsgård i Tyresö och går 13,5 kilometer via bland annat Tyresta nationalpark till Tyresta by i Haninge där det finns kafé och lanthandel. Även Alby friluftsgård har servering.

Det går att ta bussen från Gullmarsplan till Alby friluftsgård.

Är du sugen på att vandra i annan skyddad natur? Tyresö har gott om naturreservat. Här hittar du en karta och info om alla dem.

Badet vid Albysjön. Foto: Mitt i

8. Reservatbada och vandra i kulturmiljöer

I Alby naturreservat kan du ta ett dopp i sommarvärmen. Vid Albysjön finns det hopptorn, sandstränder, gräs och bryggor. Samtidigt har du nära till kulturhistoriska miljöer och hus som Ahlstorp båtsmanstorp och den gamla prästgården som nu är friluftsgård. I området finns många gravar från järnåldern. 

Vid friluftsgården ligger Naturens rum där en utställning visar de olika naturtyperna i reservatet. Visningsgården Uddby gård ligger också intill området. Kor, får, hästar och grisar finns till exempel på gården. Genom visningshagarna kommer du dem nära.

Från Gullmarsplan går det bussar till området.

Mitt i Tyresö var med när ett gäng Tyresöbor besökte grottan förra året. Foto: Pekka Pääkkö

9. Besök Klövbergets grottor

I Tyresös nyaste naturreservat – Klövberget på Brevikshalvön – går det att klippbada och njuta av utsikten över Kalvfjärden. Den som är sugen på mer äventyr kan ta sig in i grottsystemet som är en av Mälardalens mest kända grottor.

Den är öppen för alla, men besökare uppmanas att ta med sällskap, batterilampor och hjälm.

Mitt i:s reporter Filip Magnusson följde med när unga Tyresöbor via kommunens sommarkollo tog sig igenom grottorna. Här kan du läsa om det.

Nära Tyresö centrum låg Myggdalen. Den här ladan tillhörde gården. Ladan revs för att ge plats för centrum. Foto: Lars Ternblad

10. Vandra i torpens spår

En fem kilometer lång promenad i Tyresö följer bitvis de gamla vägarna sträckning och tar dig förbi tio platser där torp och gårdar har legat. Här hittar du en karta med bilder och kort information om varje torp eller gård.

De flesta finns i dag inte kvar, men på vissa ställen kan du hitta rester av dem. Vid Ahlstorp ligger båtmanstorpet med lada kvar, i vilket beskrivs som en ovanligt välbevarad miljö.

HANINGE

Tornberget är länets högsta naturliga punkt. Här bild på utkikstornet. Foto: Viktor Östlund

11. Bästa utsikten från Tornberget

Länets högst naturliga berg Tornberget (111 meter över havet) ligger i Hanveden, intill den sydöstra gränsen av Tornbergets naturreservat. Från det nybyggda utkikstornet har du förmodligen länets bästa utsikt.

Du kan gå Tornbergsslingan upp till toppen. Den är 6 km lång, och börjar och slutar vid torpet Paradiset  och går mestadels genom skog och över hällmarker och är markerad med diagonalt ställda grön-vita fyrkanter. Håll utkik efter dessa!

Så tar du dig hit: Buss från Huddinge station till Bruket eller från Handen eller Huddinge sjukhus till Lissma skola. Sedan får du vandra.

Ålö Storsand vid Utö. Foto: Mostphotos

12. Utö – en av skärgårdens största

Det går inte att nämna guldkornen i Haninge utan att nämna Utö, en av skärgårdens största öar och av många ansedd som en av de vackraste. Ön är nästan ihopväxt med Ålö.

Här kan du cykla, vandra, besöka Utö värdshus – och naturligtvis bada på en av landets vackraste stränder, Ålö Storsand. En lagunformad strand med klart vatten och vit sand.

Så här tar du dig hit: Med Waxholmsbåten från Årsta Havsbad

13. Paddla kanot på Gudöån

Den 9 km långa Gudöån binder samman sjöarna Långsjön och Drevviken på Södertörn. Här kan du paddla kanot i häftig miljö.

En välkänd å av kanotister. Förr försåg ån både smedjor, kvarnar och sågar med vattenkraft. Och man kan se rester av de många tvätterier som låg längs ån och betjänade Stockholmarna.

Så här tar du dig hit: Buss från Gullmarsplan mot Söderby respektive Brandbergens C.

Jordbro gravfält. Foto: Mostphotos

14. 800 järnåldersgravar på Jordbro gravfält

Jordbro gravfält anses vara Nordens största gravfält från äldre järnåldern. Här finns 800 kända gravar. Det är beläget precis söder om bostadsområdena Jordbro, cirka en kilometer från Jordbro station, eller ungefär en och en halv kilometer norr om Västerhaninge station.

Så här tar du dig hit: Med tåg eller buss till Jordbro station. Det finns också en mindre parkering intill Södra Jordbrovägen.

Beaglen Dumle och Häringe slott. Foto: Christian Lärk

15. Hundvänliga Häringe slott

Det lyxiga 1600-talsslottet Häringe längs Landfjärden har haft Electroluxgrundaren Axel Wennergren, kräftkungen Olle Hartwig och tändsticksmannen Torsten Kreuger som ägare.

Under Kreugers tid på 1930-talet byggdes bowlingbana, en underjordisk tunnel och en utomhuspool med rutschkana från andra våningen.

Nu är det hotell- och konferensanläggning under entreprenören Vesko Mijacs ledning. Både tennis och boule går att spela vid slottet. Hundar är välkomna!

Fors Golfklubb ligger en dryg mil bort. Vackra sjön Bobäcken ligger också i närheten liksom härliga vandringsleder för de som inte vill checka in på hotellet.

Så tar du dig hit: Hotellet ligger i anslutning till Nynäsvägen, 25 minuters bilfärd från Stockholm. I höjd med trafikplats Gryt söder om Västerhaninge svänger du av mot Häringe.

Botkyrka och Salem

Ta gratisfärjan till Mörkö. Även på andra sidan vattnet finns många trevliga stopp att göra. Foto: Anders Björklund

16. Bad och fikatur i Grödinge

Res genom vackra Grödingelandet till sandstranden vid Sandviksbadet i sydligaste Botkyrka. På vägen hit finns dessutom två fantastiska caféer att stanna till på. Klockargårdens våffleri med en touché av Japan och Eldtomta café som tagit plats i det som en gång var en lanthandel. Med gratisfärjan vid Skansundet kan du också åka över till Mörkö.

En skulptur av Sankt Botvid utanför Salems kyrka. Foto: Stefan Källstigen.

17. Vandra i helgonets fotspår

En fin historisk promenad även för den som inte tror på gudabenådade under. Mellan Salems kyrka och Botkyrka kyrka går Sankt Botvids pilgrimsled. Broschyr för vandringen finns att låna vid båda kyrkorna. Det går att bläddra i den digitalt här

Vita Villorna i Hamringe invid Tullingesjön. Foto: Anders Björklund

18. Safari bland historiska arbetarbostäder

Vad vore Tumba utan Tumba bruk och AB Separator? Företagen som format orten har också gett upphov till flera vackra arbetarbostäder.

I Hamringe ligger Vita Villorna som var på väg att rivas men räddades efter protester. Vandra genom bostadsområdet från tidigt 1900-tal och fundera på hur ditt liv hade sett ut om du varit född i Tumba för 100 år sedan.

Stora stenhuset, ett flerfamiljshus för arbetare byggdes 1822. Foto: Holger Ellgaard/Wikicommons

Vid Tumba bruksmuseum som håller öppet finns möjlighet till både café, gå på toa och ställa frågor. I området är de äldsta arbetarbostäderna från mitten av 1700-talet, medan andra byggdes under 1900-talets första hälft.

Fortsätt till Norsborg och ta sikten på byn Draget och Gråbo. I Draget byggdes bostäder för vattenverkets byggnadsarbetare under med start 1904. Gråbo tillkom 1915 och området Karlberg närmre vattenverket byggdes bostäder för arbetare på 40-talet.

Kajaker redo för avfärd på Getaren vid Lida Friluftsgård. Foto: Lida Friluftsgård

19. Sporta och frilufta på Lida

Mulle som föddes på Lida friluftsgård på 1950-talet, måste vara nöjd med utvecklingen på Lida. I år gör Lida en cykel- och kajaksatsning och äventyrsgolfbanan är renoverad. Nya cyklar och kajaker finns att hyra.

För den som badar och inte orkar ta sig upp till värdshuset öppnar en kiosk nere på stranden. Sedan tidigare finns bland annat höghöjdsbanan Accropark och äventyrsstig för barn i skogen.

Sturehovs slott. Foto: Stefan Källstigen.

20. Dröm dig bort på Vällinge och Sturehovs slott

Lite undanskymt och bortglömt ligger vackert belägna Vällinge där hemvärnets stridsskola numera håller till. Här drevs jordbruk och på 1600-talet lät Gustav II Adolf starta mässingbruk, som på 1700-talet gick över till manufakturverk för tillverkning av jordbruksredskap. Huvudbyggnaden är från 1700-talet, men här finns också bland annat statarlänga och det gamla kapellet att beskåda.

Inte så långt härifrån ligger Sturehovs slott där Gustav III finansminister bodde. Här finns guidade visningar men slottet erbjuder också bokning av både lunch och afternoon tea.