Stängt. Församlingens hus är stängt för allmänheten tills vidare. Foto: Christina Högberg

Gudstjänster ställs in efter nya råd

Med bara några veckor kvar till första advent kom regeringen med nya förbud. Nu ställer Danderyds församling in gudstjänster och håller färre sammankomster.

  • Publicerad 08:46, 20 nov 2020

Kristin Molander Foto: Jenny Sigeman

På grund av måndagens beslut, om att max åtta personer får vistas tillsammans, pausar Danderyds församling – liksom många andra församlingar – sina allmänna sammankomster. Bara några dagar innan första advent.

– I vanliga fall hade vi under advent haft fullt till bristningsgränsen i alla våra kyrkor. Det är högsäsong för kyrkan, så det känns så klart tråkigt. Men det är viktigt att vi följer de här råden, säger kyrkoherde Kristin Molander.

Församlingens hus är stängd tills vidare för allmänheten. Alla gruppverksamheter, körsångsgrupper och sammankomster är inställda tills vidare.

Kyrkorna hålls öppna, men för mindre sällskap. Högmässorna kommer att sändas digitalt. Även den första advent, den 29 november.

– Vi har ännu inte tagit beslut om hur det blir i jul. Men julen kommer också firas annorlunda, säger Kristin Molander.

Förslaget om förbudet mot större sammankomster väntas börja gälla den 24 november fram till den 22 december, och kan komma att förlängas.

Även begravningar, dop och vigslar påverkas av det nya beslutet. Luciatåget den 13 december i Danderyds kyrka har ställts in.

Kristin Molander berättar att man under advent och inför jul ser över möjligheten till alternativ för att möta människor i församlingen– eftersom många känner sig ensamma under julen.

– Vi får komma hem till deras vardagsrum, digitalt. Sedan ökar vi den diakonala verksamheten och kommer ha fler hembesök, som i våras. Vi kommer knacka på hos en del och se hur de har det, kanske bjuda på soppa, och säga hej.

Sänds digitalt

Första advent sänds gudstjänsten i Danderyds kyrka endast digitalt och utan besökare. Endast medverkande är med i Danderyds kyrka. 

Luciagudstjänsten spelas in och sänds söndagen den 13/12 kl. 19.00.

Danderyds församlings digitala kanaler finns på facebook och youtube. Mer information finns på församlingens sida.

Visa merVisa mindre