Venus på snäckan skapades någongång mellan 1919 och 1926 av Carl Milles. Foto: Läsarbild Skulptur av Carl Milles

Gudinna landstiger vid Gåshaga brygga

Nu hälsar gudinnan Venus båtfolk och andra som kommer förbi Gåshaga brygga. I morgon avtäcks Carl Milles skulptur Venus på snäckan. – Hon kommer att bli en symbol för Lidingö, säger Evelyn Lewandrovsky (LP) som länge kämpat för att sprida Milles verk på Lidingö.

  • Publicerad 16:17, 17 nov 2017

Carl Gustaf Petersén.

Lördagen 18 november är en stor dag för Lidingöborna Carl-Gustaf Petersén och Evelyn Lewandrowski. Båda sitter i styrelsen för Stiftelsen Carl och Olga Milles Lidingöhem och har i många år kämpat för att få placera den kände konstnären Carl Milles verk på Lidingö utanför Millesgårdens murar.

Det är alldeles naturligt att hans verk förekommer på offentliga platser. I synnerhet på Lidingö.

Klockan 12.00 hålls en högtidlig avtäckning av skulpturen Venus på snäckan vid Gåshaga brygga.

– Carl Milles är en världsberömd konstnär och det är alldeles naturligt att hans verk förekommer på offentliga platser. I synnerhet på Lidingö, säger Carl-Gustaf Petersén.

– Skulpturen har placerats på en vacker natursten. Nu blir hon Lidingös svar på Köpenhamns  ”Den lille havfrue”, säger Evelyn Lewandrowski.

Hon är en stark kvinna som klarar av det mesta.

Gudinnan Venus föddes enligt romersk mytologi ur havets skum och fördes i land på en snäcka.  Hon är  kärlekens gudinna. I Gåshaga där hon fått sin plats kan det blåsa rejält. Ibland kallas platsen ”Blåshaga”.  Men Venus står emot alla stormar, menar Evelyn Lewandrowski.

– Hon är en stark kvinna som klarar av det mesta. Det passar bra idag, säger hon.

Avtäckningen är öppen för alla som vill vara med. Lidingö stad bjuder på någonting värmande.