Hela vintern har mosaiken lagts - nu är den äntligen på plats. Foto: Niklas Thim

Gubbängens nya konstverk äntligen på plats

De sex olika mosaikverken är på plats. Gubbängens dåtid, nutid och framtid pryder nu fasaden mot tunnelbanan. – Jag är jättenöjd, det är ett av de roligaste projekt jag har gjort, säger Helen Rydberg

  • Publicerad 06:00, 14 jun 2020

Väggen längs med tunnelbanan i Gubbängen centrum har fått ett ordentligt lyft. Den klottersanerade fasaden har ersatts med sex stora mosaiktavlor, totalt 36 kvm, som visar Gubbängens dåtid, nutid och framtid.

Mosaiken är på plats. Foto: Niklas Thim

Så här såg väggen ut innan. Foto: Niklas Thim

Bakom konstverket står Remakebolaget och Familjebostäder. Sedan november 2019 har arbetet med konstverket pågått i en öppen konstverkstad. Under våren har man arbetat med att få upp konstverket på väggen.

Snart är sista biten lagd i Gubbängens nya konstverk

– Dels har vi personer hos oss som är på rehab och arbetsträning, men sen är det ganska många Gubbängsbor som varit med, säger Helen Rydberg från Remakebolaget.

– Jag är jättenöjd, det är ett av de roligaste projekt jag har gjort.

Många nyfikna kom på invigningen av det nya konstverket. Foto: Niklas Thim

Tunnelbanan är en viktig del i Gubbängens historia. Foto: Niklas Thim

Gubbängens gård, tunnelbanan, biografen City, bandyhallen och de nya studentbostäderna är några av motiven som har pusslats ihop. Helen Rydberg beskriver det som folkbildande konst och varje del kommer kompletteras med faktaskyltar om de olika motiven.

– De flesta bilderna är gjorda efter fotografier. Sen har det utvecklats, folk har gjort lite katter, hundar och extraprylar som de har lagt in i bilderna. Remakebolagets idé är att hålla på med kollektiv offentlig konst. Det är både materialet och kollektivet som styr. Ramarna är att man måste förhålla sig till visst material och färg. Sen får folk skapa utifrån det.

– Vi blandar hejvilt och det blir skitfint, säger Helen Rydberg.

Foto: Niklas Thim

Till och med coronaviruset är med på ett hörn. Foto: Niklas Thim