Vinnare. Eleverna Gustaf Storm, Selma Ploskic, Carl Hemming och Santiago Gonzalez Villa i 3B från Gubbängsskolan tog emot pris i Stockholms stadshus. Foto: Gubbängsskolan

Gubbängen mästare i Minecraft

Med elbilar, vindkraftverk och upphöjd tågräls kammade Gubbängsskolan hem storvinst i en miljötävling i dataspelet Minecraft nyligen. Av 250 bidrag korades tre vinnare – varav två kom från just Gubbängen.

  • Publicerad 10:12, 23 jun 2022

Gubbängsskolans vinnarbidrag kom från klass 3B respektive 8B. Tävlingen gick ut på att skapa en hållbar stad i Minecraft – ett framtida Stockholm – och både grundskolor och gymnasieskolor fick delta.

De båda vinnarna från Gubbängen hade satsat på klimatsmarta transporter, med upphöjd tågräls där invånarna transporteras ovan mark.

– Då kan man odla mer träd i staden, som tar upp koldioxid, säger eleven Gustav Storm i 3B.

Klass 3B hade även byggt vindkraftverk och miljövänliga hus, berättar eleven Selma Ploskic.

– Vi hade också jättemånga bin och biodlingar. Och ett spa för kycklingar, så att de kan bli masserade och då blir det godare kycklingkött. Vi ville att kycklingar ska bli bättre behandlade, säger hon.

Var det svårt att komma på idéerna?

– Inte jättesvårt, det svåra var hur det skulle utföras. Vi var tvungna att tänka hur det skulle vara verkligt samtidigt som det ska vara bra för miljön och ha en funktion, säger Gustav Storm.

Hur känns det att ni vann?

– Vi var lite förvånade men vi kände oss som värdiga vinnare, säger eleven Santiago Gonzalez Villa.

Klassens lärare Martin Silfvast är glad över vinsten.

– Under hela projektet har alla elever visat på ett bra engagemang. Det har varit ett bra arbetssätt för att få in kunskaper i NO och samarbetsförmåga, säger han.

Bin. Här är en skärmdump från klass 3B:s vinnarbidrag. Foto: Skärmdump från You tube.

I tävlingen "Net Zero Challenge: Stockholm" skickades 250 bidrag från olika skolor i Stockholm in. Tävlingen ordnades av Stockholms stad samt Mojang Studios.

Vann gjorde klass 3B och 8B från Gubbängsskolan samt klass 5:1 från Eiraskolan på Kungsholmen.