Hemmaplan. Yasmin Domonji, lagkapten, och Vaggo Schjölin, huvudtränare, utanför Sköndalshallen, GT Söders hemmahall, som de inte längre kommer kunna fortsätta spela tävlingsmatcher i. Foto: Sacharias Källdén

GT Söder tvingas byta hemmaplan

Handbollsdamerna i GT Söder kommer att spela kommande säsong i Svensk Handbollselit, den högsta ligan i handboll för damer. Men var de ska spela sina hemmamatcher är oklart, då Sköndalshallen inte längre uppfyller kraven.

  • Publicerad 17:10, 14 mar 2019

Laget reagerade mest med ett "gå och lägg dig Vaggo". Men nu är vi här.

I söndags krossade Söderortslaget GT Söder sina motståndare i sista omgången i Damallsvenskan i handboll. Trots detta stod det klart redan innan att tjejerna är klara för SHE, Svensk Handbollselit, den högsta ligan i handboll för damer.

– Det var egentligen bara Vaggo som trodde att vi skulle nå hit när säsongen började. Laget reagerade mest med ett ”gå och lägg dig Vaggo”. Men nu är vi här, och det känns skitkul, säger lagkaptenen Yasmin Domonji.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vaggo Schjölin, GT Söders huvudtränare, tvekade aldrig.

– Det här är härliga tjejer i en lättsam grupp. Ett gäng sköna grabbar, helt enkelt, säger han.

Sköndalshallen otillräcklig

När Söderortslaget går in i högsta ligan, ställs också krav på hemmahallen Sköndalshallen. Hitintills har de kunnat spela i Sköndalshallen på dispens, men enligt Vaggo finns det ingen möjlighet att man kommer kunna fortsätta så i SHE.

Kraven innebär bland annat att ska det finnas fler läktarplatser och möjlighet till att filma matcherna. Sköndalshallen uppfyller långt ifrån alla kraven.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag tror att vi skulle kunna fortsätta spela i Sköndalshallen om man bygger ut den, men det ligger på våra politiker och de är inte de skarpaste knivarna i lådan, de fokuserar inte tillräckligt på ungdomar och idrott, säger Vaggo Schjölin.

Andra alternativ

Det kommer att lösa sig på något sätt även om beskedet om ny hemmahall dröjer. Kanske blir de hänvisade till Erikdalshallen eller Sjöstadshallen som båda uppfyller kraven.

– Det optimala vore att få träna i den hall som vi också spelar matcher i, säger Vaggo Schjölin.

’’Vi hittar en annan hall’’

Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd i Stockholms stad, gratulerar GT Söder och kommer se till att laget kommer att få spela vidare.

– Vi kommer att se till att hitta en annan hall så de kan fortsätta spela. Samtidigt ska jag medge att det behövs fler investeringar för nybyggnationer och renoveringar av sportanläggningar i Stockholm. Detta för att fler barn och unga ska få möjlighet att komma in i verksamheter. Vi har åsidosatt 1,8 miljarder kronor till detta över de kommande fyra åren, säger Karin Ernlund (C).

Hallkraven för SHE

En spelyta på 40x20 meter.

Minst 600 läktarplatser, varav 400 sittplatser.

5 cm tjocka kantlinjer (helst gula).

Utöver detta finns krav gällande ljus, ljud och IT för mediebevakning.

Visa merVisa mindre