Grym lagkänsla gav succé för Silwing/Trojas damer

Från ingenstans till division 1 på tre år. Den resan har HK Silwing/Troja HK:s damer gjort. På söndag, den 30 september, är det dags för seriepremiär hemma i Högdalshallen – och kanske inledningen på nästa steg i resan mot ännu högre höjder.

  • Publicerad 09:45, 23 sep 2018

– Egentligen ska vi väl landa och stabilisera oss i division 1, vi är ju nykomlingar, men jag tror att vi kan chocka alla. Vi slår ur underläge, inte en jävel vet vilka vi är, men vi spelar en fartfylld totalhandboll. Jag blir inte förvånad om vi fortsätter uppåt, säger lagets tränare Matti Berenett.

Träning i Högdalshallen. Snart är det allvar, seriepremiär i division 1, för nykomlingen Silwing/Troja HK. Foto: Nalle Eldås

Ja, det är den tidigare skådespelaren som medverkade i ett antal filmer och tv-serier för omkring 20 år sedan, exempelvis som Tom i såpoperan Skilda världar (i TV4 1996–2002).

”Skådespeleriet var en rolig grej”

– Skådespeleriet var en rolig grej som gick bra, men jag är en elitidrottsmänniska egentligen och kom tillbaka till idrotten och kom på att det är det här jag vill hålla på med, säger han.

Som ung var Matti en stor talang i både fotboll och handboll. Till slut var han tvungen att välja och satsade på fotbollen, där han spelade seniorfotboll i division 1 redan som 16-åring.

”Det kördes skiten ur mig”

– Jag fick erbjudande om kontrakt med Örgryte och om ett proffskontrakt på Cypern, men plötsligt tappade jag glädjen. Det kördes skiten ur mig när jag var för ung. Jag spelade i A-laget, B-laget, U19 Elit och ungdomsallsvenskan. Nu kan jag använda mitt liv som varnande exempel. Alla har så jäkla bråttom, men de allra största talangerna ruttnar oftast och det är i stället arbetsmyrorna där bakom som går hela vägen, säger han.

Efter en mångårig paus hittade Matti alltså tillbaka till elitidrotten, men nu i handboll och som tränare. I dag arbetar han heltid som handbollstränare på tre olika skolor i Haninge, och tränar Silwing/Trojas damlag.

Silwing/Troja hade inget damlag alls

När Matti kom till klubben för tre år sedan fanns inget damlag alls men han fick med sig en trupp från Skogås HK, som han hade tränat tidigare.

– Jag började bygga enligt mina principer som handlar om att ha lagsammanhållningen i centrum. Vänsterettan ska täcka för högerettan i allt, alla ska kriga och jobba för varandra. Många pratar om ”laget före jaget” men de lever inte efter det. Hos oss är det vad som gäller. Vi har en helt sjuk atmosfär och kamratskap.

Gick upp redan första året

Uppenbarligen blev det ett framgångsrecept. Det nya damlaget fick börja i division 3 och gick upp i division 2 direkt. Andra året handlade om att landa i division 2.

– Vi kom femma, men målet var ändå att snart vara i division 1. Vi har spelet, kvickheten och lagsammanhållningen för det, säger Matti.

”Vi sprang sönder den där serien”

Inför förra säsongen skedde ett litet generationsskifte och Matti trodde att de skulle få ta ett år till i division 2, men så blev det inte.

Silwing/Troja tränar i Högdalshallen inför seriepremiären mot Kungsängens SK. ”De fick många tjejer från Skånela i serien ovanför inför förra säsongen. Det blir en jäkligt ball fajt”, säger Silwings tränare Matti Berenett. Foto: Nalle Eldås

– Nej, vi sprang sönder den där division 2-serien. Nu börjar folk söka sig till oss, de har hört om vad vi håller på med. Till i år har vi 15 nya spelare i A-truppen och är 28 spelare, så vi har startat ett B-lag också.

Seriepremiär den 30 september

Utmaningen är att få in alla nya i spelet och i gruppen, men hittills har det gått över förväntan berättar Matti. Den 30 september är det premiär i division 1 norra då Silwing/Troja tar emot Kungsängens SK hemma i Högdalshallen.

Hur är det med publikstödet, damlag i division 1 brukar inte locka särskilt många …

– Där tar du fel! Vi hade bra publiktryck redan förra säsongen. Vi kanske inte fyllde hallen, men det var mer folk där än jag sett någonsin tidigare.

Damernas match startar klockan 17 den 30 september i Högdalshallen. Före dem , klockan 15, spelar Silwings herrar också sin seriepremiär. Foto: Nalle Eldås

Damlagets match startar klockan 17. Före det, klockan 15, har även klubbens herrlag seriepremiär i division 1 norra – också de mot Kungsängens SK.