Grusplaner som inte används blir ängsmark – andra görs om

Grusplaner som inte används ska tas bort. Resten ska göras om för att passa andra aktiviteter.

  • Publicerad 14:23, 29 sep 2020

En del av dem är pärlor.

För ett par år sedan fick fritidsförvaltningen ärva tolv grusplaner i centrala Vallentuna av samhällsbyggnadsförvaltningen. De var i dåligt skick och förra våren gjordes visst underhåll som att laga nät på målburarna, rensa ogräs och byta ut lampor. När tjänstemännen inspekterade planerna på hösten visade de sig ändå vara i uselt skick. Kommunen drog slutsatsen att planerna inte används tillräckligt.

I torsdags sa fritidsnämnden ja till ett förslag från förvaltningen om att lägga ner fem av planerna och göra om dem till ängsmark.

De sju som återstår ska i stället ”utvecklas”. Tjänstemännens förslag är att de ska få begagnat konstgräs eller ”omvandlas till spontana ytor för lek och aktivitet”.

– Många av grusplanerna är sådana som förvaltningen fick ta över från bostadsområden. En del av dem är pärlor som kan utvecklas till fotbollsplaner eller till något annat, säger Lars Carlsson, C, ordförande i fritidsnämnden.

Mindre mikroplaster med tiden

Vad det blir håller förvaltningen just nu på att utreda.

Det har visat sig att konstgräs släpper ut så kallade mikroplaster i miljön, något som blivit ett allt större problem i takt med att plastgräsplaner blivit vanligare.

– Det vi pratar om är att vi på en del ställen vill återanvända begagnat konstgräs. Då har man tagit bort granulatet i botten och använder sand som dämpning i stället. Begagnat plastgräs släpper också en del partiklar. Men det finns en slitageeffekt, det släpper ifrån sig mindre med tiden. Så det här ger nog ett mindre avtryck i miljön än nya konstgräs.

Förfall. Igenvuxen grusplan, dock ej i Vallentuna.