Att bada här går bra. Foto: Mostphotos

Grumligt men badbart i Vallentunasjön

Vattnet i Vallentunasjön går bra att bada i. Men det är grumligt, vilket en del tycker är obehagligt. Just nu utreder Täby och Vallentuna vad som går att göra åt det

  • Publicerad 15:21, 22 aug 2018

Glädjen var stor i kommentarsfälten när vi berättade på Facebook om att Vallentuna snart får en ny badplats vid Gustavs udde. Men några var också tveksamma till vattenkvaliteten. För även om Vallentunasjön är vacker så är vattnet grumligt, vilket kan avskräcka från bad.

Badbart vatten

De prover som togs i somras visade dock att vattnet är tjänligt, vilket betyder att det går bra att bada i.

– Men vi kommer att hålla koll på om det blir algblomning, vilket det finns risk för när det är varmt, säger Vallentunas miljöchef Sandra Wargclou. 

Grumligheten beror främst på fosforutsläpp, främst från jordbrukens konstgödsel, som runnit ut i sjön.

Sex ton fosfor

– Det ligger ungefär sex ton fosfor lagrat i sjöbotten, säger kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand, M.

Just nu tittar Täby och Vallentuna tillsammans på vad som kan göras åt det grumliga vattnet och vilka lösningar som kan bli bäst.

Premiärdopp

– Muddring ett alternativ och man kan också kalka. Under många år har vi jobbat med att fiska ur sjön för att minska anrikningen av miljögifter längre upp i näringskedjan och få en friskare fiskstam. Vi ser något förbättrade resultat men tror att man också måste pröva andra lösningar, säger hon.

Själv är Parisa Liljestrand inte rädd för att bada i Vallentunasjön redan nu. Hon tog sitt premiärdopp vid Gustavs udde redan i går.

Gav det mersmak?

– Det gjorde det. Vallentunasjön är tills så mycket glädje för så många. Många har längtat efter att ha en badsjö i närhet.