Grönvit klädkod i helgens futsalderby i Eriksdal

Det finns ingen bortasektion när Hammarby tar emot Djurgården i futsalderbyt på söndag, men Bajenfansen tycks fylla Eriksdalshallen på egen hand. Frågan är om spelarna i laget ger dem något att jubla över. Hittills i år har man vunnit alla bortamatcher, men förlorat rubbet hemma.

  • Publicerad 10:53, 28 nov 2018

– Ja, det är konstigt, det var lite likadant förra säsongen. Eriksdalshallen har blivit ett litet spöke för oss, säger Daniel Blanco, huvudtränare i Hammarby IF Futsal tillsammans med Alli Darwich.

Trivs ni inte på hemmaplan, eller vad?

– Det kan ju verka så ha ha. Eriksdalshallen är egentligen för liten, planen måste minskas med en meter och vi spelar där på dispens. En mindre plan passar nog inte vårt spel, fast vi borde egentligen kunna vända det till vår fördel.

Nytt för i år med en högsta serie

Daniel Blanco tog steget från assisterande till huvudtränare under förra säsongen – en säsong som slutade med att Hammarby via kval tog en av 14 platser i SFL, en nystartad rak serie med 14 lag från hela Sverige. Målet säsongen 18/19 är att fixa nytt kontrakt i högsta serien.

– Vi får vara ödmjuka. Tre lag åker ur och det vill vi undvika, allt utöver det är bonus, säger Daniel Blanco.

Enbart futsalspelare ett mål

Hittills har det gått bra – fyra segrar (alla på bortaplan) och tre förluster (alla på hemmaplan).

Hammarbys nummer 10, Liridon ”Doni” Makolli med bollen. Han har gjort nio mål på sju spelade matcher hittills och är därmed delad etta i skytteligan i hela SFL. Foto: Joakim Eriksson

– Ja, det är positivt, särskilt utifrån vilken situation vi var i samma tid i fjol. Vi har många nya spelare, och många unga. Det här är ett långsiktigt projekt, om två tre år ska vi vara riktigt bra. Och då är tanken att vi ska ha enbart futsalspelare i laget, inga fotbollsspelare.

Vad är det för fel på fotbollsspelare, så länge de är tillräckligt bra?

– Säsongerna krockar en del och de flesta spelar så pass högt upp i divisionerna att de måste prioritera sitt fotbollslag. Här i futsal är det helt ideellt, inga löner.

Kennedy skulle få frikort

Tidigare har en hel del tidigare spelare från Hammarbys fotbollslag synts i futsallaget. I dag är bara två kvar, Alagie Sosseh och José Monteiro de Macedo.

Det är mycket taktik i futsal, förklarar Hammarbys tränare Daniel Blanco som här har tagit timeout för att just det – gå igenom taktiken. Foto: Joakim Eriksson

– Att få in Bajenprofiler är jättebra PR-mässigt, men kvaliteten på futsalen har höjts enormt de senaste åren så nu är det inte bara att gå in och lira lite inomhus. Det är för mycket taktik, ett eget spel som man måste lära sig. Fast det skulle vara roligt att få in en sådan som Kennedy – han skulle få frikort! säger Daniel Blanco.

Jagar revansch mot DIF

Utöver hemmaplansspöket finns även ett litet derbyspöke att jaga bort för Hammarby på söndag. Djurgården vann båda derbyna förra säsongen (4–1 och 4–3).

Publiken lär hur som helst vara på Bajens sida. Bortasupportrar är nämligen inte välkomna.

– Det är av säkerhetsskäl. I Eriksdalshallen är det svårt att stänga av sektioner, så vi tar inte in någon bortapublik. Djurgården gör likadant sedan, när de har hemmamatch, säger Aylin Wallin, evenemangsansvarig i Hammarby Futsal.

Fullsatt på Bajens hemmaderby i fjol

De grönvita fansen ser dock ut att kunna fylla Eriksdalshallen på egen hand. Förra säsongen var det utsålt, 1 800 åskådare, i Bajens hemmaderby. När Djurgården hade hemmamatch, också de i Eriksdalshallen, stannade publiksiffran däremot på 527.

Aylin Wallin tror att det blir lapp på luckan i Hammarbys hemmaderby även nu på söndag.

600 biljetter sålda fem dygn före avspark

– Ja, vi har redan sålt drygt 600 biljetter, säger hon med fem dagar kvar till avspark.

Just nu ligger Hammarby 7:a i SFL med 12 poäng på sju matcher. Djurgården ligger 5:a med 14 poäng på åtta matcher. Derbyt startar klockan 15.15 på söndag, den 2 december. Matchen visas dessutom på Eurosport (Discovery) som sänder tio matcher från SFL-säsongen.

Fakta

Största hallidrotten i världen

Futsal skapades 1930 av Juan Carlos Ceriani i Uruguay.

Man spelar på en mindre spelyta, inomhus, och med fem spelare per lag.

Bollen är lite mindre, en så kallad 4:a, och har dessutom en dämpad studs för att främja tekniskt spel.

Sporten växer snabbt och är redan, sett till antalet licensierade spelare, den största hallidrotten i världen.

I Sverige har futsal spelats enligt FIFA:s regler sedan 2006.

Sverige har cirka 150 000 licensierade spelare i dag.

Visa merVisa mindre

Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!