Visionsbild. Så här är tanken att nya Veddesta centrum ska se ut. Foto: AIX Arkitekter

Grönt ljus för stora byggplanerna i Veddesta

De första detaljplanerna är antagna och nu släpps en visionsbild för framtidens Veddesta centrum. Bland annat planeras en inomhusanläggning för skidåkning och cirka 2600 nya bostäder.

  • Publicerad 08:48, 18 mar 2020

Vår vision är att vi kommer stå här med de nya boende inom tre år

För några veckor sedan påbörjades rivningen av Veddesta centrum, när Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, själv satte sig bakom traktorspakarna och slet ner den gamla centrumskylten.

Nu i veckan antogs två detaljplaner för att göra industriområdet till en modernare stadsmiljö med bostäder, kontor, parker och torg. Totalt planeras cirka 2600 bostäder och cirka 35 000 kvadratmeter byggs för verksamhetslokaler. Här ingår även en ny tunnelbanestation med två uppgångar som knyts samman med pendeltåg, bussar och regionaltåg.

– Den nya tunnelbanestationen gör att det här verkligen kommer bli en knutpunkt för norra Stockholm. Det kommer att bli en varierad byggnation med olika användningsområden, för att vi ska få en levande stadsmiljö. Bland annat ska ett ett 32 våningar högt hus byggas, som antagligen kommer blir lite av ett landmärke för Järfälla, säger Emma Feldman.

Ny skidanläggning byggs i höst

Dessutom planeras en inomhusanläggning för skidåkning med ett 1,25 kilometer långt skidspår. Fastighetsbolaget Serneke kommer att stå för byggandet av den nya skidanläggningen och de har tidigare byggt en liknande anläggning i Göteborg. Tanken är att den ska börja byggas i höst och ligga precis vid en av tunnelbaneuppgångarna.

– Läget är helt unikt i Stockholmsregionen och den kommer att locka väldigt mycket folk från hela Stockholm. Man kommer se den direkt när man kommer upp från tunnelbanan och fördelen är ju också att man nu kommer att kunna åka skidor året runt, säger Emma Feldman.

"Vi skräder inte orden"

Förutom Serneke står flera andra byggaktörer är redo att trängas i det som snart kommer att vara en gigantisk arbetsplats. Bland annat äger fastighetsbolaget Veidekke flera byggnader i Veddesta, däribland den gamla centrumbyggnaden. De ska nu bygga ungefär 1200 bostäder och lokaler för kommersiella verksamheter.

– Vår vision är att vi kommer stå här med de nya boende inom tre år. Vi skräder inte orden. Vi har ambitionen att det här ska bli Stockholmsregionens mest intressanta stadsdel, sa Stefan Lifvergren, projektutvecklingschef på Veidekke, tidigare till JärfällaDirekt.

Totalt ska cirka 14 000 nya bostäder byggas i den nya tunnelbanans influensområde (bland annat Barkarbystaden inräknat) fram till år 2032.

Nu ska Veddesta centrum rivas

Det här ska byggas:

✓ 22 kvarter med byggnader som varierar mellan två och 32 våningar

✓ Kontor

✓ Skidanläggning inomhus med 1,25 kilometer skidspår

✓ Hotell

✓ Två förskolor

✓ 35 000 kvadratmeter verksamhetslokaler

✓ 2 600 bostäder

✓ Parker och torg

✓ Ny bussterminal i anslutning till ny entré vid Barkarby station

✓ Ny entré till pendeltåg

✓ Tunnelbanestation med två entréer till framtida tunnelbanan

Visa merVisa mindre

Vinterarena. Föurtom skidanläggningen planerar Sarnekke att bygga sex kvarter med allt från bostäder till kontor. Stort fokus läggs på idrottsanläggningar, som den nya skidanläggningen är ett exempel på. Foto: Okidoki Arkitekter