Stadsbygge. Lägenheter mot Armégatan. Foto: Larsson Arkitekter/Besqab

Grönt ljus för stadskvarter och skola i Huvudsta

Nästa stora projekt i Huvudsta, kring Tallbackaskolan, tar ett steg. Kommunstyrelsen har godkänt 280 bostäder och en ny skola på tomten.

  • Publicerad 10:12, 10 jan 2022

Mitt i kan den här veckan visa bilder på hur fastighetsutvecklaren Besqab tänker sig de nya kvarteren på och runtomkring Tallbackatomten.

30 radhus och 250 lägenheter i storleken 1,6 rum är planen som nyligen godkändes av kommunstyrelsen. Preliminär inflyttning är 2025.

Verksamheter i bottenvåningarna ska bidra till stadsmässiga kvarter, samtidigt som Armégatan smalnas av till förmån för cykelbanor och planteringar.

Men innan man kan börja bygga lägenheter måste Tallbackaskolan rivas och en ny skola byggas på tomten. Den nya skolan föreslås bli en tegelbyggnad på fyra våningar och ska rymma uppåt 900 elever.

https://www.mitti.se/nyheter/grannarna-protesterar-mot-det-nya-skolbygget-i-huvudsta/reptki!pkrmWqFBOecRdH1LQGalw/

Skolplanerna har kritiserats av såväl Solnabor som oppositionspartier. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har gemensamt krävt att planarbetet avbryts. I stället vill de rusta och bygga ut skolan.

Men att bygga om och ut skulle både förvanska byggnadens uttryck och minska skolgårdens storlek, skriver förvaltningen i ett svar.

13 kvadrat per barn

En annan punkt har varit storleken på nya skolgården. Boverkets rekommendation är 30 kvadrat per barn.

Men även om nya skolan i Huvudsta bara medger cirka 13 kvadrat, anses den bli stor nog för att skapa en varierad skolgård för alla åldrar. "Utöver skolgården finns grönområden vid Huvudsta gård och Huvudstafältet i skolans närhet som kan fungera som komplement för exempelvis lek och rekreation", skriver förvaltningen.

Nybygge. 30 stadsradhus med entréer mot Krysshammarsvägen. Foto: Larsson Arkitekter/Besqab