Snart beslutar Danderyd om ny översiktsplan, vilket Mitt i rapporterat om. I samrådet för planen fick Danderydsborna säga sitt, bland annat om den framtida tunnelförläggningen av E18.

Totalt 742 enkätsvar kom då in. De flesta är eniga om att en tunnelförläggning är bra, men åsikterna skiljer sig ändå. En del är oroliga för stora exploateringar. Andra ser det som en möjlighet för Danderyds utveckling.

”E18 i tunnel är bra med bebyggelse ovanpå” skriver någon. Eller, ”Detta skulle frigöra att bygga flerfamiljshus i en stadsmiljö med torg, affärer och restauranger.”

I planen står det att en tunnelförläggning skulle kunna möjliggöra 9 000 till 11 000 bostäder. Många menar dock att Danderyd är tillräckligt bebyggt som det är.

”Flytta ner E18 i en tunnel är bra, dock behövs det inte fler höghus.” skriver någon. En annan om vad som kan byggas ovanpå tunneln, ”Bygg vacker klassisk stadsmiljö i stället för fula lådor.”

I den nya översiktsplanen tar kommunen upp flera fördelar, från sin utredning.

Att den lokala miljöpåverkan blir bättre, med mindre buller, partiklar och avgasutsläpp. Vid Stocksund och Danderyds sjukhus ser man möjligheten att kunna bygga ut en nod för kollektivtrafiken. Samt att det lokala vägnätet skulle bli bättre.

Flera av de som svarar menar att frågan behöver skyndas på.

"Dock behövs bullerskydd omgående för att kunna använda många av grönområdena. Det bör utföras omgående i och med att planen för tunnel etc. antagligen kommer att ta tid".

I maj väntas översiktsplanen klubbas vid kommunfullmäktige.

https://www.mitti.se/nyheter/e18-i-tunnlar-kan-ge-plats-for-fler-bostader/repueE!vxS9A5AUogf1sEDc3GGxg/

https://www.mitti.se/nyheter/nu-far-du-bestamma-hur-danderyd-ska-se-ut/lmthm!8915389/

https://www.mitti.se/nyheter/forening-kritisk-mot-ny-framtidsplan/repvcb!iFiqC3ns22l3Bmy5rfxtw/

Vill ditt parti att motorvägen grävs ner, eller inte? Om den skulle grävas ner, hur vill ni använda marken som frigörs?