Sedan årskiftet står Gröndalsskolan tom. De 355 eleverna, från förskoleklass till årskurs 5, får nu sin undervisning i Blommensbergsskolan.

Vad som ska hända med Gröndalsskolan har länge varit ovisst. Kommunfullmäktige fattade visserligen ett inriktningsbeslut 2018, om att en ny F-9-skola för 900 elever skulle byggas.

Men samtidigt tyckte politikerna att de beräknade kostnaden på 480 miljoner kronor var alldeles för hög. Därför fick skolfastighetsbolaget Sisab i uppdrag att se över hur kostnaderna kunde kapas. Frågan var bland annat om skolan måste krympa och om man skulle bygga om eller bygga nytt.

30 särskoleplatser

Nu är beskedet att staden står fast vid beslutet om en helt ny F9-skola. Den får 930 elever – 30 fler än de 900 man ursprungligen planerade för.

– Vi står fast vid att en fullstor F9-skola behövs och utökar den för att få in en särskola för 30 elever. Det är viktigt att särskoleelever få gå i en skola som har alla nivåer så att de inte behöver byta, säger Thomas Eriksson, enhetschef vid utbildningsförvaltningens lokalenhet.

Fabrikstillverkning

Men kostnaden måste alltså kapas, och i början av året blev Sisab klar med sitt förslag om hur det ska gå till. Bolaget vill utreda om delar av skolan kan förbeställas och tillverkas i fabrik. Vid utbildningsnämndens möte den 21 januari gav politikerna klartecken till det.

– Av tradition byggs permanenta skolor på plats och alla delar skräddarsys. Nu vill vi se om det går att använda standardiserade moduler. Syftet är att få ner kostnaderna väsentligt, säger Thomas Eriksson, som dock inte vill nämna några belopp.

Ett pilotprojekt

Han betonar att förslaget inte gäller alla delar av skolan. Idrottsbyggnaden måste till exempel byggas helt på plats. Kvaliteten på materialet måste också vara god, eftersom den nya skolan ska ha en "normal livslängd".

– Det är något av ett pilotprojekt. Om utredningen som Sisab gör faller väl ut kan den här tillverkningstekniken komma att användas även när man bygger andra permanenta skolor, säger Thomas Eriksson.

Inget startdatum

Något startdatum för bygget finns inte. På utbildningsförvaltningen inväntar man nu att Sisab ska bli klar med sin utredning. Det väntas bli i slutet av 2021. Först då kan en tidsplan göras. Någon rivning är inte heller aktuell innan dess.

– De fasta byggnaderna börjar inte rivas förrän det står helt klart att bygget blir av, säger Thomas Ericsson.