Bokstånd. Ingrid W Severin och Robin Lapidus säljer sin senaste bok, vid ett litet bokstånd i Ekensberg. Foto: Sven Nordlöv

Gröndalsduo gör bok om Vinterviken

Det blev succé för Robin Lapidus och Ingrid W Severins senaste bok om Ekensberg. Nu laddar de för en bok om Vinterviken – och vill ha in människors egna berättelser om området.

  • Publicerad 06:40, 27 jan 2021

När Robin Lapidus och Ingrid W Severin flyttade till Ekensberg på 1970-talet var stora delar av Vinterviken avstängt och förfallet.

Nu är det ett av Stockholms populäraste grönområden, med promenadstråk, kaféer, kolonilotter, utegym och stora gräsmattor som passar fint för allt från picknick till teater.

Den utvecklingen var inte självklar för 40 år sedan.

– På 1970-talet sa en kollega till mig att Vinterviken skulle bli som ett Djurgården. Det tror jag aldrig, sa jag. Men han fick rätt, säger Ingrid W Severin.

Gör intervjuer

Efter två böcker om Ekensberg ligger hon och grannen Robin Lapidus i startgroparna för ett nytt bokprojekt. Den här gången är det Vinterviken de tar sig an.

– Precis som förut blir vårt angreppssätt att låta folk berätta. Vi vill ha människors berättelser om vad de gör i Vinterviken och om vad området betyder för dem, säger Ingrid W Severin.

Duon är intresserad av både nutiden och minnen från förr. De och deras medhjälpare ska göra intervjuer, men de som vill får också gärna skriva själva. Berättelserna blir sedan stommen i boken.

God försäljning

Gott om bilder ska det också bli, så de som läst de tidigare böckerna kommer att känna igen sig. Den senaste, "Från Mörtviken till Essingeleden – En del av Gröndal", kom ut i höstas. Hittills har cirka 500 sålts.

– Den har sålt fantastiskt bra och det är jättekul. Det gjorde också att vi fick lust att göra en ny bok. Att skildra Vinterviken känns självklart, det är en sådan populär plats, säger Ingrid W Severin.

Planen är att ge ut boken våren 2022.

Intresserade kan mejla förlaget

Aktuella: Ingrid W Severin och Robin Lapidus, som driver förlaget Ekensbergsberättelser.

Vad: Startar ett nytt bokprojekt, för att skildra Vinterviken.

Hur: Duon vill ha in människos berättelser. Intresserade kan mejla ekensbergsstory@gmail.com

Tidigare böcker: "Ekensbergsberättelser (2018) och "Från Mörtviken till Essingeleden – En del av Gröndal" (2020).

Visa merVisa mindre