Tobias Göth blev övertalad av sin fru att söka till tävlingen. Foto: Johanna Kämpe

Gröndalsbon Tobias Göth tävlar om plats i Polarexpedition

Trots sin cancerdiagnos har Tobias Göth sprungit Stockholms halvmaraton. Nu siktar han på en ännu större utmaning – köra hundspann genom norska och svenska fjällen. – Det vore sjukt kul, säger han.

  • Publicerad 06:00, 1 dec 2019

43-åriga Tobias Göth har en obotlig cancertumör i hjärnan – men det har inte hindrat honom från att maxa livet. Tvärtom. Tidigare i höstas berättade Mitt i om hur han sprang Stockholm halvmaraton och samlade in 80 000 kronor till Cancerfonden.

Men nu är det dags för en annan utmaning. Tobias Göth tävlar om en plats i Fjällräven Polar, där deltagarna kör hundspann i 30 mil i norska och svenska fjällen.

Det låter svårt?

– Det låter sjukt kul, tycker jag.

Om Tobias Göth vinner en plats i Fjällräven Polar åker han till norska fjällen i slutet av mars. Foto: Johanna Kämpe

Träningen viktig

Träningen och en aktiv livsstil har blivit ännu viktigare efter cancerbeskedet, för att orka och för att fortsätta leva livet. Han har hämtat mycket inspiration från psykiatrikern och författaren Anders Hansen, som bland annat skrivit boken Hjärnstark som handlar om hur bra det är för hjärnan att röra på sig.

– Den har varit tongivande för min väg framåt.

Därför gjordes den här intervjun under en promenad.

Förutom tävlingen har Tobias Göth också planerat en fjällvandring till sommaren. Foto: Johanna Kämpe

Hundspann mellan Signaldalen och Väkkäräjärvi

En av Tobias Göths drömmar är att få uppleva den svenska fjällvärlden på vintern, något som han hoppas göra tack vare tävlingen. Hälften av deltagarna röstas fram på webben och hälften väljs ut av Fjällrävens jury. De kör hundspann mellan Signaldalen i Norge till Väkkäräjärvi utanför Jukkasjärvi. Innan avfärd får alla deltagare lära sig att styra hundspannen.

– Svenska fjällvärlden är något som jag upptäckte sent i livet. Många åker till Thailand, men glömmer vår egna bakgård. Det är helt vansinnigt vackert.

Om Tobias Göth får åka tänker han använda sitt utrymme för att samla in mer pengar till Cancerfonden.

– Det vore en fantastisk möjlighet att få uppleva det här. Det här är en grej på min bucket list.

Efter cancerdiagnosen försöker Tobias Göth att ta vara på varje dag. Foto: Johanna Kämpe

”Allt är värt att kämpa för”

Att leva med en obotlig cancer har gjort att han ser till att att ta alla chanser han får – och att uppskatta det.

– Jag är väldigt sugen på att göra det bästa av det. Jag skulle kanske dragit mig för att göra mycket av det här tidigare, men nu kör jag bara.

– Döden är den yttersta drivkraften. Det handlar inte om att få medlidande. Jag vill vända på det – allt är värt att kämpa för.

Här kan du rösta på Tobias.