Den blågröna oppositionen. Marcus Jonsson (KD), Axel Conradi (M) och Anton Fendert (MP). Foto: Elin Angvarson

Grönblåa vill se plattform för coronahjälp

Den blågröna oppositionen, som består av M, KD och MP, vill att staden tar ytterligare steg för att hjälpa Sundbybergs medborgare under den rådande coronakrisen. Men enligt kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) är hjälp från annat håll på väg.

  • Publicerad 17:47, 7 apr 2020

125 personer från Sundbyberg bekräftas ha smittats av corona. Det uppgav Smittskydd Stockholm under tisdagsförmiddagen. Det rör sig om totalt 3 143 bekräftade fall utav de 12 600 personer som testats i länet under perioden 12 mars – 6 april.

– Vi ser allvarligt på de här siffrorna. Särskilt när det förmodligen är ett stort mörkertal. Från min sida är det viktigt att alla i de här läget, men särskilt staden, tar sitt ansvar nu och fattar alla beslut som vi kan för att stoppa smittspridningen och dämpa konsekvenserna den kan ha på människors liv, säger Axel Conradi, gruppledare för Moderaterna i Sundbyberg.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) är inte förvånad över siffrorna:

– Därför är det viktigt att Sundbybergarna följer de råd och rekommendationer vi får från myndigheterna; tvätta händerna, håll social distans, om du är i en riskgrupp – stanna hemma. Om alla tar till sig det så klarar vi det här tillsammans.

Skolelever i Sundbyberg tillverkar visir till sjukvården

Axel Conradi (M).

”En arena för medmänsklighet”

Tillsammans med Kristdemokraterna och Miljöpartiet tar Moderaterna nu fram förslag på åtgärder som de anser behöver sättas in i kommunen, bland annat en digital plattform för att knyta ihop de som vill ha hjälp och de som vill hjälpa till.

– Medborgare ska kunna anmäla sig på hemsidan och berätta vad de behöver hjälp med i vardagen. Andra kan skriva vad de kan hjälpa till med. Vi vill att Sundbyberg Hjälper ska vara en arena för medmänsklighet, säger Axel Conradi.

Den grönblåa oppositionen kommer också lämna fram förslag på hur man kan bidra i olika verksamheter. Enligt Conradi kommer man bland annat föreslå att ställa om biblioteken från fysiska besök till mer hemkörning av böcker, liksom erbjuda hemkörning av matvaror med stadens bil.

Mikael får 100 000 för att laga mat till vården: Blev mållös

I Sundbyberg tar ju många människor initiativ till att hjälpa varandra. Varför behöver staden också ta de här initiativen?

– Det finns många initiativ på Facebook, men alla har inte Facebook. Jag tror det här är mer lättillgängligt, att staden kan vara en mellanhand, säger Axel Conradi.

När lägger ni fram förslaget?

– Det är inte tid för att bedriva politik som oppositionspartier annars gör. Hittills är jag väldigt glad för den dialog jag har haft med styret. Vi kommer presentera förslagen för dem den här veckan och då kommer det föras samtal med primärt mig och kommunstyrelsens ordförande, Peter Schilling.

Får hjälp av Röda Korset och FRG

Det är för tidigt att svara på om en digital plattform kommer bli verklig för Sundbyberg, åtminstone på uppdrag av kommunen. För Lokaltidningen Mitt i berättar Peter Schilling att Röda Korset har fått i uppdrag av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) att samordna frivillighetinsatser.

Peter Schilling (S). Foto: Anna Z Ek

– Det är en nationell satsning där bland annat Svenska kyrkan är en viktig aktör. Jag har träffat kyrkoherden och de är redo att hjälpa till. Samordning av frivilliga krafter sker alltså av Röda Korset här i Sundbyberg, som i resten av Sverige.

Vid större projekt och hjälpinsatser kan staden dessutom komma att få hjälp av Frivillighetsgruppen (FRG). De har tätt samarbete med både Sundbyberg och Solna stad.

– De var väldigt behjälpliga med att sätta upp ett flyktingboende under flyktingkrisen. De kan hjälpa oss med sådant som kräver specialkompetens, och jag litar på att de som fått uppdraget kommer utföra det.

 

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

BILDEXTRA: De har Solnas och Sundbybergs vackraste balkonger

Nyheter Tävling. Jämn kamp när finaste balkongen skulle utses – stort tack för alla bidrag! Blommor, odling, snygg belysning eller kanske magisk utsikt? Hur ser det ut på din balkong – det ville vi veta, så vi bad er skicka in bilder på era balkonger i Solna och Sundbyberg. Och bilderna...onsdag 4/8 5:00

Efter butiksdöden – Så ska stan förbli levande

Nyheter Förebild: Hökarängen vände från vakanser till vimmel I en levande stad behövs det levande bottenvåningar. Men när tusentals butiker försvinner måste länets fastighets­ägare tänka om för att kunna fylla sina lokaler med något annat. "Brun papp i...lördag 31/7 5:00

Då kan pride anordnas i Bergshamra

Nyheter Men årliga firandet ställs in i Rissne Bergshamra Pride skjuts upp till hösten och Rissne Pride ställs in. Med förhoppningen att få firas tillsammans har arrangörerna i Solna och Sumpan tvingats ställa in och ställa om, i år igen.fredag 30/7 13:24