Den grönblåa majoriteten vill undersöka möjligheten att sälja Vällingby centrum, som idag ägs av Svenska Bostäder. Foto: Mikael Andersson

Grönblåa förslaget: Sälj Vällingby centrum

Den grönblåa majoriteten vill se över möjligheten att sälja Vällingby centrum. Det framgår i det nya styrets budgetförslag.

  • Publicerad 16:43, 19 nov 2018

Det grönblåa styret i Stockholms stad vill undersöka förutsättningarna för en försäljning av Vällingby centrum, något Mitt i Västerort var första att rapportera om.

Det var på tapeten redan 2013-2014, enligt Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd.

– Då fanns det inte ekonomi i det, det skulle alltså inte ha blivit en bra affär. Nu tror vi att Vällingby centrum skulle kunna vara redo för det, men för att vara säkra ska det undersökas ordentligt, säger han.

Förutsatt att budgeten klubbas igenom får då Svenska Bostäder, som äger Vällingby centrum, i uppdrag att genomföra utredningen. Först därefter fattas ett beslut.

– Det här är ett naturligt steg för oss och vi behöver löpande se över vårt fastighetsinnehåll för att skapa utrymme för nya investeringar. Målet är att Vällingby centrum ska fortsätta utvecklas och bli tryggare och mer tillgängligt, säger Dennis Wedin.

S: "Dålig erfarenhet"

Oppositionsborgarråd Jan Valeskog (S), säger att han inte ser några problem i att man undersöker frågan. Men han menar att det är viktigt vem som i så fall kan tänkas köpa centrum.

– Tyvärr har vi dålig erfarenhet av när de borgerliga säljer ut fastigheter och centrum, att de gör ideologi av det och vill sälja till varje pris. Man måste säkerställa att det köps av någon som är professionell och vill utveckla ett mer attraktivt centrum och inte bara höjer hyrorna och struntar i handlarna, säger han.

Dennis Wedin menar dock att man kommer ta hänsyn till handlarnas situation i utredningen.

– Alla verksamheter är en viktig del av Vällingby centrum och hyran skulle bli en förhandlingsfråga om det skulle bli aktuellt. Hur det skulle påverka handlarna får också vara en del av konsekvensanalysen, i dialog med handlarna själva, säger han.

Ägaren Svenska Bostäder vill inte kommentera förslaget innan det är spikat.

– Det är ett budgetförslag som är lagt och i december fattas ett beslut. Så vi måste invänta att vi får ett uppdrag först, säger Jonas Elamson, kommunikatör på Svenska Bostäder.

Inte heller Newsec, som idag förvaltar centrum, vill kommentera i nuläget.