MINSKAR. Antalet feriejobb för unga på Södermalm skärs ned under det nya grönblå styret. Foto: Karin Nilsson

Grönblå skär ner på sommarjobben för unga på Södermalm

Ungefär en tredjedel av sommarjobben för unga på Södermalm försvinner med det nya grönblå styrets politik. Samtidigt öppnar politikerna för höst- eller jullovsjobb istället.

  • Publicerad 17:58, 24 jan 2019

Det var när de rödgröna tog över styret över Södermalm 2014 som ribban för antalet kommunala sommarjobb till gymnasieungdomar höjdes. Under Alliansens tidigare styre hade cirka 200 sommarjobb per år erbjudits ungdomarna på Söder, men de rödgröna lovade att alla som ville ha ett sommarjobb skulle få ett.

Inte lika många

De rödgröna nådde inte hela vägen fram, men lyckades ändå tredubbla antalet sommarjobb under sin mandatperiod. 2017 sökte ungefär 1400 ungdomar sommarjobb, varav 900 också fick ett. 2018 var antalet sommarjobb även då uppe i över 900.

Löftet om sommarjobb till alla bryts – igen

Men när de grönblå nu lagt fram sin budget för 2019, meddelar man att endast 680 feriejobb kommer erbjudas. Kostnaden för detta blir 7,4 miljoner, till skillnad mot de rödgrönas tidigare satsning på 11,3 miljoner – en sänkning med 35 procent.

– För oss är det viktiga att det blir kvalitativa jobb istället för en stor kvantitet. Signalerna vi fått från förvaltningen är att man haft svårt att sysselsätta alla de här ungdomarna, det är ju ingen poäng med att ha jobb för sakens skull utan det ska ju finnas något att göra också, säger Christoffer Järkeborn (M) och fortsätter:

– Vi erbjuder därför färre men bättre jobb. Vi ser också över att erbjuda feriejobb även på höst-, jul- och sportlov, då det kan finnas ett större behov av extra arbetskraft inom exempelvis äldreomsorgen och förskolan än det gör på sommaren.

Christoffer Järkeborn (M) ny ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd... Foto: Björn Dalin

...och Anders Göransson (S) före detta ordförande, är inte överens angående feriejobben för unga på Södermalm. Foto: Karin Nilsson

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men Anders Göransson (S), tidigare ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd, är inte imponerad över nedskärningen – och att vissa av jobben nu kan komma att bara bli en vecka långa.

– Skälen till att fortsätta sommarjobbsatsningen är uppenbara. De unga får värdefulla erfarenheter, en första rad på sitt CV. Dessutom visar undersökningar att ett schysst första sommarjobb är brottsförebyggande eftersom de unga lär sig rätt från början.