Den grönblå koalitionen på väg till presskonferens om budgeten 2019. Foto: Anna Z Ek

Grönblå sänker skatten i Stockholms stad

Den grönblåa alliansen lovar sänkt skatt. Men också stora miljonsatsningar på till exempel trygghet. Finansieringen ska ske genom ett ökat skatteunderlag. – Kommunalskatten betalas av alla, säger Anna König Jerlmyr (M).

  • Publicerad 12:06, 14 nov 2018

70 miljoner till ökad trygghet, 15 miljoner till parkskötsel och mer pengar till välfärden. Det är en del av satsningarna i den grönblåa budgeten som släpptes under onsdagen. Samtidigt kan stockholmarna vänta sig en skattesänkning med 16 öre 2019.

Skattesänkningen ska, enligt Anna König Jerlmyr (M) finansborgarråd, finansieras genom skatteunderlagstillväxt – det vill säga att fler stockholmare ger mer pengar i kassan.

– Vi vill göra det mer lönsamt att arbeta, påminna om att kommunalskatten betalas av alla, säger hon.

I budgetförslaget står att ”detta måste dock göras i kombination med fortsatta kvalitetssatsningar i välfärden och investeringar i miljö och klimat”.

Vill lämna ”siesta-politiken”

Karin Wanngård (S), oppositionsråd, tycker inte att argumentet om att fler stockholmare som betalar skatt också innebär mer pengar håller.

– Fler invånare innebär också fler som behöver förskola, skola och omsorg. Skattesänkningar slår i förstaläget mot dem som har allra störst behov. Nu slår de mot funktionsnedsatta. I nästa läge ger de sig på andra grupper. Det här är en typisk högerbudget, säger hon.

Anna König Jerlmyr har i sin tur tidigare kritiserat Karin Wanngård (S) för att ha haft en så kallad mañanapolitik när den rödgrönrosa majoriteten lade fram sitt budgetförslag 2017.

– De skjuter Stockholms problem framför sig, på nästa generation som istället behöver betala av skulden och räntorna med framtida skattepengar. Nu måste vi lämna siestapolitiken bakom oss och ta tag i Stockholms trygghets- och integrationsutmaningarna på riktigt, sa Anna König Jerlmyr då.