Grönas graffitivägg får blåa att se rött

Efter många turer invigdes graffitiväggen i Tensta i helgen. Nu blåser det kring väggen igen. Den här gången i sociala medier.

  • Publicerad 15:12, 30 okt 2017

Det fortsätter att storma om den omtvistade graffitiväggen i Tensta. Den här gången blåser det i sociala medier där flera reagerat efter att väggen invigdes i helgen.

I en video på sociala medier kan man se Sus Andersson (MP) ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd premiärspraya på väggen under invigningen.

Stormar kring väggen på twitter

Den filmen och graffitiväggens varande har orsakat storm på sociala medier.

Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) kommenterade så här:

”Kommer MP hjälpa till att sanera sen? Klotteranmälningarna har fördubblats under den här mandatperioden. Just saying…”

På twitter kommenterade Magnus Ranstorp, svensk terrorismforskare så här: ”Förstår välviljan men vad finns mer för initiativ?”

Ebba Busch Thor (KD), partiledare för Krisdemokraterna skrev så här:

”Jag är inte emot graffittivägg per se. Men när äldre inte får plats på äldreboende och poliserna är för få för att upprätthålla grundläggande trygghet – då kommer jag kritisera satsningar som förmedlar att vård och trygghet inte är prio ett”.

”Sluta larva er om graffitiväggen i Tensta”

Artistduon Mohammed Ali

Artistduon Mohammed Ali skrev i ett debattinlägg på Politism under rubriken ”Sluta larva er om graffitiväggen i Tensta”

”Det är som att det egentligen handlar om att man inte vill att en plats som Tensta ska ha konst, kultur och aktiviteter för unga. Men bara för att högern själva inte förstår graffitin betyder det inte att det är flum. De får gärna lämna konstrecensionerna till någon annan”

Flera turer kring väggen

Mitt i har tidigare berättat om de många turerna kring väggen som till en början skulle vara 100 meter lång och kosta omkring 800 000 kronor. Bygglovsansökan fick avslag. Istället skulle man uppföra fem separata graffitiväggar.

Nu står två betongelement som är 18 meter långa och två meter höga mellan Nydalsparken/Elinborgs bollplan och Hjulstavägen/E18. Om ett år ska väggen utvärderas.

Prislappen för väggen är inte klar

Kostnader för väggen är också ett stort samtalsämne på sociala medier just nu. Många är kritiska till stadsdelens budget använts till en graffitivägg och många talar om skenande byggkostnader.

– Vi har inte hela kostnadsbilden än den håller på att sammanställas av våra entreprenörer nu, säger Roland Målsäter, enhetschef stadsmiljö och trygghet, Spånga-Tensta Stadsdelsförvaltning.

”Vi har inte hela kostnadsbilden än”

Roland Målsäter, enhetschef stadsmiljö och trygghet

Väggen är, av Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning, uppskattad att kosta 400 000 kronor att bygga och 60 000 kronor för driftkostnader per år.

Något som kan komma att påverka byggkostnaderna är markförhållanden, en infartsväg till byggplatsen har till exempel uppförts på parkmark, enligt Roland Målsäter.

– Men vi har goda förhoppningar om att kostnaderna ska landa på omkring 400 000 kronor som vi tidigare uppskattat. Driftkostnaderna kommer att bero mycket på hur populär väggen blir och om den utsätts för skadegörelse, säger Roland Målsäter.