När säsongen för en kärnfrukt lider mot sitt slut är det vanligt att de snabbt blir dåliga, enligt Christian Jarbell, butikschef på Ica Supermarket Tappström. Numera hamnar dock butikens övermogna avokado inte bland de vanliga soporna, utan i en grön påse.

– Först var vi lite skeptiska till hur det skulle fungera, men nu sorterar vi nästan allt organiskt, säger han.

– Den stora utmaningen har varit att se till att det blir lätthanterligt för medarbetarna och det tycker jag att vi har lyckats bra med. Det här ger oss bättre kontroll över vad vi slänger.

Hakade på

Den gröna påsen slängs bland de övriga soporna, men sorteras sedan ut av en maskin för att omvandlas till biogas och biogödsel.

På Coop i Träkvista införde man gröna påsen redan för två år sedan, och Lidl hakade på initiativet i februari.

– Vi är glada över att kommunen har en lösning. Påsarna tyckte man till en början var lite små och i våra andra butiker finns det mer kostnadsincitament till sorteringen, men sedan en tid nu upplever vi att lösningen på Ekerö är bra, säger Carl Ceder, logistikchef vid Lidl Sverige.

Egentligen är inte gröna påsen frivillig. Sedan 2018 är den enligt kommunen obligatorisk.

– Men det har tagit tid att få upp användandet av den, säger kommunens avfallsstrateg Tomas Öhman.

– Och den skulle kunna användas i större utsträckning. En del av maten som slängs är paketerad och då orkar man kanske inte sprätta upp förpackningarna utan kastar maten bland vanliga sopor i stället.

Varken Ica i Nyckelby eller Ica i Skå har kommit igång med gröna påsen, men de arbetar med sin källsortering på olika sätt. I Skå har man ett samarbete med kyrkan, som delar ut färsk mat som butiken inte har fått såld. Den går till människor som behöver den.

– Det handlar om mat som inte har blivit dålig, men som vi inte blir av med, säger Thomas Hagbo på Ica i Skå.

– Vi sorterar matavfall, plast och papper, men helt neutrala blir vi ju aldrig.

Har börjat

I Nyckelby är Icabutiken just i färd med att utveckla sitt avfallssystem.

– Vi utökar vår sortering just nu, men inte när det gäller just matavfallet. Vi har börjat sortera plast och papper, inklusive kvitton, och metall, säger Douglas Iverot på Ica i Nyckelby.